9 juni – studentkortege genom stan. Foto: VT Arkiv

Lista: Här är länets bästa gymnasier

Statistik från jämförelsetjänsten Ednia visar att det är stor skillnad mellan de olika skolorna och idag torsdag släpptes deras rankning över alla Västmanlands gymnasier.

Publicerad

Rankningen baseras på statistik från Skolverket, Skolinspektionen och Statistiska Centralbyrån (SCB) och har tagits fram av Ednia, en tjänst som sammanställer statistik om alla gymnasier i landet för att hjälpa elever hitta rätt utbildning. Faktorer som Ednia väger in är bland annat resultat på nationella prov, betygsinflation, andel behöriga lärare, elevnöjdhet, andel som tar examen, snittbetyg och arbetsmarknadsutfall.

– Glättiga broschyrer, rykten och reklam är ofta det enda som finns att tillgå för de tusentals elever som varje år ska välja gymnasium. Vi vet därför att många elever och föräldrar tycker det är svårt att jämföra skolors kvalitet. Och det är stor skillnad – till exempel skiljer sig andelen elever som tar examen med över 40 procent från ett gymnasium till ett annat, säger Frans Björnsson, en av grundarna till Ednia som har tagit fram rankningen.

Gymnasierna i topp

1. Hitachigymnasiet (tidigare ABB-gymnasiet) 

2. Grillska Gymnasiet Västerås 

3. Tranellska Gymnasiet 

4. NTI Gymnasiet Västerås 

5. Ridsportgymnasiet 

6. Widenska Gymnasiet 

7. Realgymnasiet Västerås 

8. Rudbeckianska Gymnasiet 

9. Edströmska Gymnasiet 

10. Carlforsska gymnasiet 

 

Powered by Labrador CMS