Kommunhuset i Surahammar.

Klart med nytt styre i Surahammar

S toppnamn avsäger sig sina politiska uppdrag i protest.

Publicerad Senast uppdaterad

Vid midnatt natten till tisdagen gick Surahammars kommuns nya styre ut med ett gemensamt pressmeddelande om att Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna tillsammans bildar det nya majoritetsstyret ”Samverkan för Surahammars kommun”.

– Tillsammans har vi 21 av de 31 mandaten i kommunfullmäktige och kan bilda ett stabilt och hållbart styre för mandatperioden 2023–2026. Vi lägger tidigare meningsskiljaktigheter åt sidan och fokuserar på att tillsammans ta ansvar för att föra kommunen framåt. Våra ledord är öppenhet, dialog, tillit och samarbete. Vi förenas i en stark vilja att göra vårt allra bästa för kommunens invånare. Vi är överens om ett 77-punktsprogram med vår sakpolitiska viljeinriktning, arbetsformerna och fördelningen av poster. Samtliga partier har i möten med sina medlemmar förankrat avtalet, skriver det nya styret i pressmeddelandet.

Moderaternas Johanna Olofsson är kandidat till ordförandeposten i kommunstyrelsen och Göte Sandin (S) föreslås som vice ordförande.

– Vårt 77-punktsprogram rör hela kommunpolitiken, och det kommer vara vår gemensamma färdriktning under mandatperioden. En förutsättning, särskilt i de svåra ekonomiska tider vi befinner oss i, är att vi tar ansvar för att vi genom god ekonomisk hushållning säkerställer en kommunal ekonomi i balans. Vi ser nu fram emot en mandatperiod som präglas av samarbete och dialog, där vi tillsammans kan fatta beslut som för kommunen framåt. Närmast väntar valfullmäktige den 5/12 där vi väljer ledamöter i nämnder och styrelser.

Några som motsätter sig starkt mot det nya styret är socialdemokraternas toppnamn Chris Marlowe och Cecilia Östergren.

– För första gången har Socialdemokraterna i Surahammars Kommun avsatt sitt förstanamn på valsedeln till kommunfullmäktigevalet innan mandatperioden ens har börjat. Partiet har nu bestämt att jag, Chris Marlowe inte ska nomineras till några kommunala politiska poster av något slag. Detta sker som en eftergift till de borgerliga partierna, säger Chris Marlowe i ett pressmeddelande som han författat tillsammans med Cecilia Östergren.

– Jag, Cecilia Östergren som är partiets andranamn på valsedel till kommunfullmäktigevalet har tackat nej till de politiska uppdrag partiet har nominerat mig till, eftersom jag och Chris har en helt annan syn på hur politiken ska drivas under de kommande åren i Surahammar.

I pressmeddelandet menar de att Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet utgör det största politiska blocket i Surahammar.

– För oss båda har det varit självklart att väljarna har givit oss mandat att bygga de kommande fyra årens politik på ett tydligt vänsteralternativ. I stället har vårt socialdemokratiska parti i kommunen valt att ingå som ett stödparti i ett högerstyre. Vi kan inte solidarisera oss med detta beslut. Även om vi båda tror att vägen framåt är ett politisk klimat där partier kan rösta på ett bra förslag och även om det kommer från ett annat politiskt block, så tror vi starkt på att vi som politiker har ett ansvar till väljarna att hålla vad vi lovat och driva den politik som väljarna förväntar sig av oss.

De fortsätter:

– Vi gick till val som ansikten utåt för partiet och bar ett budskap av förnyelse, framtidstro och ordning och reda i kommunpolitik. Vi sa att vi vill göra upp med det gamla, erkänna våra egna misstag och göra det som är bäst för kommunens invånare. Men nu efter valet när det var dags att praktisera vad vi har predikat så visade sig att det var viktigare för partiet att sitta i ett majoritetsstyre, med samma politiker som vi bara 18 månader tidigare bröt ett samarbete med och gick i opposition då vi ansåg att politikern i fråga var ett sänke för kommunen och skattebetalarna. Vårt parti har lämnat oss i ett dilemma då vi är folkvalda och känner ett ansvar att verkställa det vi gick till val på, på riktigt. Inte bara ett vagt politisk dokument med ord såsom ’’bör’’, ’’sträva efter’’ ’’verka för’’ eller ’’utreda möjligheten’’.

Chris Marlowe och Cecilia Östergren vill att Socialdemokraterna i Surahammar ska stå upp för sin politik.

– I en tid av en tydlig högervridning i samhället är det av allra största vikt att vi Socialdemokrater står upp för vår politik och våra värden. Det vägval som majoriteten i vårt socialdemokratiska parti i Surahammar har gjort riskerar att bidra till en samlad bild av ett defensivt socialdemokratiskt parti, ett parti som inte vågar tro på sin egen politik utan riskerar att tappa sina värden och sitt självförtroende.

Powered by Labrador CMS