Högström (M): "Ska samtala med alla"

Den nuvarande regerande majoriteten tappade mandat och tappade Miljöpartiet. Nu undersöker oppositionsrådet Tomas Högström (M) möjligheten till att regera.

  • Publicerad 15:45, 10 sep 2018

Tomas Högström (M). Regionråd i opposition.

Vad säger du om valresultatet?

– Vi kan ju börja med att konstatera att det är ett direkt underkännande av den rödgröna majoritetens styrning av regionen när man förlorar sju mandat, varav fyra av Miljöpartiet som dessutom åker ur. Det är en konsekvens av personalproblematik och vårdköer, säger Tomas Högström (M).

– Ser vi till alliansen gör vi ett bra val, KD, C och Liberalerna går fram, men vi tappar på marginalen ett mandat. Jämförelsevis med riket är det ett bra resultat för vår del.

Mandatfördelningen mellan de två klassiska blocken efter söndagens val ger Socialdemokraterna och Vänsterpartiet 33 mandat och alliansen 32 mandat. Sverigedemokraterna ökade 4 mandat till 12 mandat.

Tomas Högström (M) kommer nu undersöka möjligheten att regera regionen.

Hur ser du att regionen ska styras framöver?

– Jag ser en regionstyrelsen med alliansen i form av minioritetsstyre. Nu vet jag inte vad vi får för förhandlingsmandat av vår grupp, men min uppfattning är att vi och jag ska prata med alla, samtala med alla. Jag förhandlar bara med alliansen i det läget som nu är.

Denise Norström sträcker ut handen att prata över blockgränsen.

– Jag kommer prata med Denise, vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att ta reda på hur man resonerar i de olika delarna. Jag har inga problem att Denise Norström ställer sig bakom ett alliansstyre i Västmanland.

Skulle Moderaterna och Socialdemokraterna kunna styra tillsammans?

– Förstår jag Denise Norström rätt är det avlägset.

Den 15 oktober kommer en regionstyrelse att väljas av det helt nyvalda regionfullmäktige. Men inom två veckor kan det vara klart hur regionen ska styras framöver.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING