Förväntansfulla. Daniel Holmvin och Elvira Matz ser fram emot firandet.

Fullspäckat program när Sala firar 400 år

Salas 400-årsfirande pågår hela året med olika aktiviteter, men den 15 april firar man rejält med kungligt besök, världens längsta handvävda röda matta och kalas för alla.

Publicerad

Invånarnas stora engagemang har skapat stordåd och man har inför 400-årsjubileet vävt en 200 meter lång röd matta som är vävd i lokala vävstugor och skolor. Mattan är tillverkad av skänkta och återvunna material.

Kungaparet kommer att delta i 400-årskalaset.

På just den mattan kommer kungaparet att gå när de deltar i firandet på torget den 15 april.

– Vi har maxat på alla fronter för vårt firande – det blir kungligt, hemtrevligt och hjärtevärmande - en dag att minnas, säger Elvira Matz som är projektledare för Sala 400 år.

Salabor bjuds in till en gemensam fika på torget och i bygdegårdar, samt att skolor och äldreboenden serverar festmåltider. Under dagen kommer Salaambassadören Fouad Youcefi, kanske mer känd som SVT-korrespondent i USA, att vara konferencier.

– Ett övergripande mål är att ingen i Sverige ska undgå att Sala firar 400 år, säger kommundirektören Daniel Holmvin.

Livgardets Dragonmusikkår och Svea Livgardes Musketerarkår skapar festlig stämning. Sångerskan Sara Aldén och nyckelharpisten Josefina Paulson bjuder på musik.

En del av scenprogrammet på Stora torget är den historiska teatern ”Sala får stadsprivilegier” med Gustav Ekman Mellbin i huvudrollen.

– Det ska bli kul att fika och se teatern, det känns pirrigt, säger Solveig, 6 år.

Ny staty

Programmet startar vid järnvägsstationen på förmiddagen. I anslutning till att kungaparet anländer kommer en gruvarbetarstaty att avtäckas och invigas.

Konstnären Bo Åke Adamsson har skapat en 172 cm hög staty gjord i brons för att påminna alla om ursprunget i Silvergruvan.

Med anledning av firandet kommer Flygvapnet att flyga över Sala med JAS 39 Gripen vid 13-tiden.

Sista programpunkten är en konsert med Livgardets Dragonmusikkår, Kristina kammarkör och Josefina Paulson i Kristina kyrka klockan 19.

Musikaliskt firande. Under 400-årsfirandet uppträder bland annat Livgardets Dragonmusikkår.
Powered by Labrador CMS