Foto: Sofie Tejre

Från botten till toppen för UF Västmanland

Västmanland låg i botten – nu driver fler ungdomar än någonsin UF-företag någon gång under sin skoltid. Samtidigt kommer senaste årets SM-vinnare från Västerås. Men nöjda, det är UF Västmanland inte än: – Vi vill att alla ska få jobba med entreprenörskap i skolan någon gång under sin skoltid, vi vill nå 100 procent, säger Johan Eliases, regionchef.

  • Publicerad 21:30, 11 mar 2019

Johan Eliases är UF Västmanlands regionchef – med en egen bakgrund som UF-företagare, egen företagare och lärare har han tillsammans med sitt team lyft den negativa trenden i Västmanland till nya höjder. 

– Jag tror att både min bakgrund som företagare och som lärare har varit väldigt viktig här, berättar han när vi ses på UF Västmanlands kontor i Västerås. 

Han började som regionchef inför läsåret 2016/2017, och hade redan då ett tydligt uppsatt mål: UF Västmanland skulle bli bäst i Sverige. 

Och han känner sig nöjd idag.

– Vi har gått från att ha strax över 600 UF-elever per år i länet, till att idag ligga på närmare 1600 elever. Den resan vi gjort de här åren saknar faktiskt motstycke ur ett nationellt perspektiv, ingen har levererat så bra resultat på så kort tid, säger Johan Eliases.

Färsk statistik från Skolverket slår fast att Västmanland faktiskt är bäst i klassen när det gäller andelen elever som driver UF företag på gymnasiet. Hela 54 procent har gjort, eller kommer att göra det under läsåret 2018/2019. Det är den högsta siffran i Sverige, och Västmanland är den första region som nått över 50 procent.

Under de senaste åren har UF-Västmanland inte bara fokuserat på gymnasieelever, utan även satsat på grundskolan och utvecklat UF-företagandet där.

– Grundskolan är så himla viktig: massvis med forskning pekar på att ju tidigare man gör insatser, desto större betydelser har insatserna. 

Vad är det ni konkret har gjort de senaste åren för att nå de här resultaten?

– Jag tror att allt grundar sig i att UF Västmanland hade en kris för ungefär tio år sedan. Man befann sig i ett läge där man ställde sig frågan om man skulle lägga ner. Där någonstans gick näringsliv, politiker och det offentliga ut och sa: vi måste ha Ung företagsamhet i Västmanland, vi måste satsa. Det har varit jätteviktigt för oss, att vi är uppbackade från alla delar av samhället.

– Sen när jag klev in 2016 så såg jag att det fanns en oerhörd potential, men att man kanske inte arbetat så målfokuserat. Så det jag gjorde när jag började var att göra en analys för att sedan sätta tydliga mål. 

En del i förändringsarbetet som UF Västmanland gjort de senaste åren är att de själva ser sig entreprenörer, snarare än administratörer.

– Vi som jobbar här kommer hit varje dag och vill göra skillnad, och herregud vid jobbar ju med företagsamhet – vi ska ju vara företagsamma. 

Läsåret 2016-2017 var det 31 procent av gymnasieeleverna i Västmanland som drev företag, idag är det till över 50 procent. 

– Vi har hela tiden, eftersom vi tänker som företagare, tänkt tillväxt. Vi har jobbat med tillväxt, och då på ett strukturerat sätt.

Idag jobbar tre personer heltid med Ung Företagsamhet Västmanland.

– Min roll är att se till att verksamheten utvecklas. Att vi har finansiering, struktur, målsättning och sådana saker. Sen handlar det mycket om att bilda rätt team. Jag tror på det här att ge unga chansen och jag rekryterar bara från vår UF-plattform, alltså personer som kommer direkt från gymnasiet. Jag tror att företagen skulle vinna på att tänka likadant: och där skulle ju UF kunna fungera lite som en brygga i framtiden.

Han är själv gammal UF-företagare, redan i gymnasiet väcktes intresset för att bli entreprenör. 

– Jag gick på Brinellskolan i Fagersta. Och ofta kanske man har lite koll på vad man vill göra i gymnasiet, men jag hade verkligen inte en aning. Men sen fick jag driva UF, och det gjorde en otrolig skillnad för mig personligen. Det var kul, det var på riktigt och det var något jag var bra på. 

Vad var det för UF-företag du drev?

– Jag drev en reklambyrå, ”RTF – Reklam tryck Fagersta UF” och hjälpte företagare att marknadsföra sig och nå en bredare målgrupp.

Efter skolan startade Johan Eliases eget ganska omgående, och han har drivit flera olika företag. Det första han bestämde sig för att göra efter studenten var att bli världens bästa bartender, ett mål som han uppnådde och efter det startade han sitt första företag som hette Extreme bartending. Efter det har han startat flera företag bland annat inom nöjesbranschen. 

– Det är fantastiskt att vara egen företagare, men när jag var 30 kände jag på något vis att jag nått mina mål. Jag tror livsförändringar är jättebra, att man inte går i samma spår hela livet. Man måste hela tiden utmana sig!

Johan Eliases utmaning blev att utbilda sig till lärare. 

– Jag ville göra något som gjorde skillnad och jobba med samhällsfrågor. Och utbildning är det viktigaste vi har. 

Han studerade för att bli lärare i ekonomi, med siktet inställt på att även få undervisa i ung företagsamhet. 

– Min lärarkarriär blev skitkort, jag jobbade bara ett år som lärare. Tanken var inte att den skulle bli så kort - men sen kom det här jobbet emellan. 
Under det året hann han dock med att utses till Västmanlands bästa lärare på Lärargalan 2016.  

Framtiden för Ung Företagsamhet Västmanland ser ljus ut, enligt Johan Eliases. 

– Vi ska fortsätta leverera resultat på en hög, nationell nivå. Fortsatta vår satsning på kvalitet, speciellt nu när vi växer väldigt mycket. 

Ung företagsamhet har nationellt en målbild som sträcker sig till 2021, och det målet har man redan nått i Västmanland. 

– Men bara för att vi nått det målet betyder inte det att vi lägger oss ner och är nöjda, utan vi sätter hela tiden nya, höga mål. Så även om det är 50 procent av eleverna som driver UF-företag – så är det ju 50 procent som inte gör det. Vi vill ju egentligen nå 100 procent. Vi vill att alla ska få jobba med entreprenörskap i skolan. 

Att lära sig just det är att lära för livet, menar han.

– I allt du gör måste du vara företagsam, oavsett vad du gör i livet. Nyckeln till framgång är företagsamhet. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING