Bild på Svealandstrafikens körskolebuss.
Bild på Svealandstrafikens körskolebuss.

Framtidens bussförare utbildas i Västerås

För elfte året i rad genomförs Svealandstrafikens bussförarutbildning, vilket innebär att fem nya elever finns på plats i Västerås under cirka 12 veckor.

Svealandstrafiken har haft bussförarutbildning i egen regi sedan 2012, och sedan starten har över 160 elever utbildats av företagets utbildare. Av dessa har 59 varit kvinnor, en siffra som motsvarar 36 procent av de sökande. När utbildningen nu dragit igång igen är det för elfte året i rad, och nyligen kunde Svealandstrafiken hälsa de fem antagna eleverna välkomna till den 12 veckor långa utbildningen, som precis som tidigare år genomförs på företagets depå i Västerås, skriver Svealandstrafiken i ett pressmeddelande.

– Likt branschen i stort så ser vi ett växande behov av förare kommande år, och för oss är vår bussförarutbildning en viktig pusselbit för att lyckas knyta till oss rätt kompetens och rätt personer. Att vara bussförare handlar inte bara om att köra buss från en plats till en annan, utan lika mycket om att ta hand om resenärerna och finnas där för dem. Att vara serviceinriktad är enormt viktigt i det här yrket, och genom utbildningen kan vi se till att vi har de bästa förarna bakom ratten, säger Frans Einarsson, utbildningschef på Svealandstrafiken.

Eleverna på Svealandstrafikens bussförarutbildning får körkortsutbildning till D-behörighet samt Yrkeskompetensbevis (YKB), och efter utbildningen väntar en tillsvidareanställning som bussförare med placering på depån i Västerås eller annan depå om möjlighet finns. För att kunna söka till utbildningen krävs det att den sökande är minst 24 år och har B-körkort.

Powered by Labrador CMS