Under vecka genomför polisen en trafikvecka. Detta är en genrebild.

Fokus på nykterhet under trafikvecka

Under vecka 49 genomför polisen en trafikvecka som fokuserar på nykterhet.

Publicerad

Polisen skriver på sin hemsida att man i samband med adventstider, när det är julbord och andra festligheter som ofta inkluderar alkohol, genomför en trafikvecka med fokus på nykterhet under vecka 49.

Syftet med trafikveckan är att påvisa vikten av att köra nykter och att genom ökad synlighet få fler att avstå från att köra påverkade.

– Alla ska alltid köra nyktra, och julen är inget undantag. Självklart ska man låta bilen stå när man har druckit alkohol, det finns andra sätt att ta sig hem, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Under tidsperioden januari till oktober 2022 har 178 personer omkommit i trafiken. Enligt Trafikverket har ungefär 20 % av de förare som omkommer i trafiken alkohol i kroppen.

– Den som kör onykter riskerar inte bara sitt eget liv utan även sina medtrafikanters. Synen blir sämre, reaktionstiden längre och uppmärksamheten avtar. Kort sagt: Alkohol och bilkörning hör inte ihop, säger Ursula Edström.

Enligt Trafikverket är i genomsnitt en av femhundra bilister rattfull. Det motsvarar cirka 0,2 procent av trafiken.

– Nykter trafik är en betydande grundbult i nollvisionsarbetet och därför mycket prioriterad, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Att köra med 0,4 promille ökar dödsrisken 12 gånger och kraftigt berusade löper 1300 gånger högre risk att omkomma. Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken.

Powered by Labrador CMS