Extra sektorsbidrag innebär 165 miljoner kronor för regionen

Styret i Region Västmanland välkomnar regeringens besked om ett omfattande stöd på 6 miljarder kronor till regionsektorns förändringsarbete 2024.

Publicerad

Av dessa tilldelas Region Västmanland 165 miljoner kronor i extra sektorsbidrag, skriver regionsstyret i ett pressmeddelande.

– Tillsammans med det tidigare sektorsbidraget har regeringen gått in med sammanlagt 245 miljoner kronor som stöd till Västmanlands sjukvård. Detta utöver högre generella statsbidrag. Detta är ett välkommet besked, samtidigt måste vi fortsätta vårt eget arbete för att långsiktigt klara kompetensutmaningen samt de ekonomiska utmaningarna som Region Västmanland har, säger Mikael Andersson Elfgren (M), Regionstyrelsens ordförande i Region Västmanland, i ett pressmeddelande.

Pengarna som fördelas är knutna till år 2024, och ska möjliggöra strukturella förändringar i regionsektorn.

– Såväl regeringen som Västmanlands regionstyre blev valda med ett tydligt mandat för förändring och modernisering. De här pengarna gör att vi kan hålla kvar tempot med att modernisera hela vårdsystemet och rätt antal vårdplatser. Vi ser fram emot att se resultatet av satsningar på seniorhälsovårdsprogram, närvårdsteam och en väg in för unga, säger Malin Gabrielsson (KD), regionstyrelsens vice ordförande.

Regeringens förslag innehåller en effektivitetsdelegation där regioner kan ansöka om 250 miljoner kronor per år i stöd för effektiviseringar i sjukvården, en granskningsfunktion för nationella problem i sjukvården, en satsning för att säkerställa nationell dataöverföring i sjukvården och en moderniserad vårdgaranti. 

– Regeringens åtgärder kompletterar regionens på ett välbehövligt sätt och vi arbetar aktivt med att minska administrationen. Region Västmanlands invånare förtjänar en omställning till en nära vård med ökad tillgänglighet till primärvården. Regeringens besked ger oss bättre förutsättningar för omställningen, säger Bengt-Åke Nilsson, gruppledare (L).

Powered by Labrador CMS