Under veckan genomför polisen en trafiksäkerhetsvecka med extra fokus på yrkestrafik. Detta är en genrebild.

Extra polisfokus på yrkestrafik i veckan

Under den kommande veckan genomför polisen en trafikvecka som innebär extra kontroller av yrkestrafik.

Publicerad

Flera gånger per år genomför polisen trafiksäkerhetsveckor med olika fokusområden. Mellan den 13-19 februari kommer man att lägga extra vikt på att kontrollera yrkestrafiken i hela landet i syfte att öka trafiksäkerheten.

Yrkestrafiken spelar en viktig roll för trafiksäkerheten, bland annat har lastbilschaufförer stor makt att påverka hastigheten på våra vägar. Polisen ser därför med oro på att Transportstyrelsens tillståndsmätning för 2022 avseende godstransporter för andra året i rad visar en utveckling med försämrad hastighetsefterlevnaden, främst gällande de grövre hastighetsöverträdelserna, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Det är bekymmersamt att många yrkesförare väljer att inte följa skyltad hastighet, eftersom yrkestrafiken har så stor påverkan på hastigheten generellt. De har en förebildsfunktion! Sänker de hastigheten är det många som följer deras exempel, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Utöver hastighetskontroller undersöker polisen om fordonet är i godkänt skick, att det inte har överlast samt att lasten säkras på rätt sätt. Körkortsbehörigheter, olaga cabotage, nykterhet och att kontrollera så att yrkesförarna följer gällande kör- och vilotidsbestämmelser ingår också i kontrollerna. En trött förare utgör en risk både för sig själv och för andra trafikanter, något som gäller alla förare, även sportlovsresenärerna.

– Kom ihåg att starta i god tid, vara utvilad – och självklart nykter! Vinterväglaget kan vara besvärligt så se till att hålla hastigheten och hålla ett gott avstånd till framförvarande bil. Vi vet att våra kontroller bidrar till en tryggare trafikmiljö, men var och en har ett eget ansvar att värna om varandra för att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, säger Anders Thornberg.

Powered by Labrador CMS