Släktforskare. Per Ericson, Monica Arvidsson och Helena Berg med Monicas samlade släktforskning på det stora pappersarket.

De vill föryngra släktforskargruppen

I nästan tio år har Surahammars släktforskargrupp varit en liten men flitig grupp som steg för steg går tillbaka i tiden och sammanställer sina släktträd.

Publicerad Senast uppdaterad

Släktforskargruppen är under hembygdsföreningens regi och har ett nära samarbete med biblioteket i Surahammar.

– Vi har alla studiecirklar och samlingar på biblioteket och får all hjälp vi kan tänkas behöva, säger Monica Arvidsson som är cirkelledare i gruppen.

Det är också i samarbete med biblioteket som släktforskargruppen bjuder in till ett seminarium som är öppet för allmänheten. Klockan 19 den 21 september kommer representanter från DIS Bergslagen till Folkets Hus för att hålla i ett seminarium där de berättar om sin verksamhet.

– Den största utmaningen för alla släktforskargrupper i Sverige är att få till en föryngring, vi behöver få de yngre generationerna att engagera sig. Och de yngre vill ha det digitaliserat, säger Per Ericson som är den senaste medlemmen i gruppen.

Han berättar om sitt första möte med DIS Bergslagen.

– I somras besökte jag Västanfors släktforskardagar som var väldigt bra arrangerat och välbesökt. En av utställarna var just DIS som har utvecklat en tjänst där man kan lägga in allt pappersjobb i datorn och sedan visa upp det digitalt direkt i mobilen eller datorn.

Per tror att det finns ett stort intresse för släktforskning i och med flera olika tv-program som har det som tema.

– Under ett studiebesök på riksarkivet i Uppsala fick vi veta att det är de som tar fram all information som tas upp i programmen, och att det tar 14 dagar att samla all information som de visar i ett program, säger Helena Berg, sekreterare i Surahammars hembygdsförening och medlem i släktforskargruppen.

Nu hoppas de på ett välbesökt seminarium den 21 september.

– Vi vill gärna ha en yngre målgrupp som kommer och lyssnar. Förhoppningsvis är det det första av flera seminarier, andra eventuella ämnen att ta upp är dna-släktforskning, men för att göra det måste vi först ha grunden som man får genom att bläddra i kyrkböcker och sammanställa sitt släktträd.

– Jag hoppas vi får uppdatera oss till en större lokal för att det kommer så mycket folk, avslutar Per Ericson.

Powered by Labrador CMS