Mathias "Bissen" Larsson tillsammans med nu svårt ALS-sjuke Börje Salming från en tidigare Bissen Brainwalk-promenad där Salming medverkade.

Bissen Brainwalk skänker en kvarts miljon till ALS-forskningen

Nicklas Lidström på plats vid utdelningsceremonin i Köping för att representera Börje Salming.

Publicerad Senast uppdaterad

På tisdag klockan 13 i Köpings Rådhus delar insamlingsfonden Bissen Brainwalk ut totalt 500 000 kronor till hjärnforskningen.

Nicklas Lidström.

Årets forskningsanslag går till två forskningsprojekt som vardera tilldelas 250 000 kronor.

Caroline Ingre, läkare och forskare vid Karolinska Universitetssjukhuset, har tilldelats medel till forskningen om ALS. Målet med forskningen är att hitta biomarkörer för ALS, både vid diagnostillfället och över tid, samt identifiera gener som ökar risken att insjukna.

Julia Aulin, läkare och forskare vid Institutionen för medicinska vetenskaper, har tilldelats medel för att forska om att hitta och förhindra stroke med hjälp av blodprov. Julia Aulin tilldelades forskningsmedel till detta projekt av fonden även 2021.

Forskarna kommer att närvara under ceremonin i Köping.

På plats finns även speciellt inbjudna gäster, berättar Mathias ”Bissen” Larsson, grundare av insamlingsfonden Bissen Brainwalk, till Västerås Tidning.

Bland dessa märks västeråsaren Nicklas Lidström, som förra veckan valdes till Tidernas svenska ishockeyspelare. ”Lidas” är på plats för att representera Börje Salming.

Den 71-årige förre hockeystjärnan gick i augusti ut med att han drabbats av den obotliga nervsjukdomen ALS. Sjukdomsförloppet har varit snabbt och när Salming under förra veckan hyllades både i Toronto och Stockholm var han tydligt märkt av sjukdomen.

Powered by Labrador CMS