Såhär ser de tvådelade sopkärlen ut.

Beslut efter testperiod – så blir de nya sorteringskärlen

Efter avslutad testperiod har VafabMiljö beslutat om nya sorteringskärl för småhus med enskild sophämtning.

Publicerad

Inom de kommande två åren kommer tvådelade kärl för plast och pappersförpackningar att införas i hela regionen.

I testet, som genomfördes i tre områden med olika förutsättningar har hushållen varit tydliga med att de tvådelade kärlen för plast- och pappersförpackningar fungerat bra. Resultaten visade en ökad sorteringsgrad och en märkbar minskning av restavfall, skriver VafabMiljö i ett pressmeddelande.

Beslutet baseras på den fördjupade utredningen som Vafabmiljö genomfört under året, efter ett uppdrag av direktionen förra sommaren.

– Jag är väldigt nöjd med beslutet och de framgångar vi sett i vårt test. Det här är ett viktigt steg för att göra avfallshanteringen bättre och miljövänligare. Vårt mål är att våra kunder enkelt ska kunna sortera sina förpackningar och på så sätt, tillsammans med oss, bidra till en bättre miljö. Jag ser fram emot att kunna erbjuda den här lösningen till alla villor och fritidshus i vår region, säger Sabine Dahlstedt, förbundsdirektör på Vafabmiljö.

– Resultaten från testet har varit mycket uppmuntrande. Hushållens positiva respons och den ökade sorteringsgraden visar att vi är på rätt väg. Engagemanget hos deltagarna var högt och vi ser att möjligheten att kunna sortera redan vid hemmet ökar både kundnöjdhet och sortering, berättar Andreas Sunesson, projektledare på Vafabmiljö.

I testet som genomfördes testade man även mindre kärl för tidningar och förpackningar av glas och metall samt ett tvådelat kärl för mat- och restavfall. Mat- och restavfallskärlet kommer att införas på sikt men en ny lösning för glas- och metallförpackningar kommer att tas fram.

Hushållen får behålla sina nuvarande kärl för rest- och matavfall tillsammans med det nya tvådelade kärlet för plast och papper. Senare kan dessa bytas ut till tvådelade kärl för de hushåll som önskar det.

– De modifierade sopbilarna möjliggör effektiv tömning utan att chauffören behöver göra monotona lyft eller kliva ur bilen i trafiken. Dessutom kan vi tömma både singelkärl och tvådelade kärl med samma bil. På så vis kan vi fortsätta använda de befintliga rest- och matavfallskärlen och byta ut dem på sikt. Det känns bra att inte behöva sätta ny plast på marknaden i onödan. Att kunna anpassa befintliga fordon minskar dessutom behovet av nya inköp, vilket är bra för både ekonomi och miljö, säger Andreas Sunesson.

Powered by Labrador CMS