Bedragare i farten – utger sig för att jobba i vården

Region Västmanland skriver i ett pressmeddelande att flera personer i länet har blivit uppringda av någon eller några som utgett sig för att vara överläkare.

Publicerad

En ny variant av bedrägeri har börjat användas i länet och nu går Region Västmanland ut med ett tydligt avståndstagande för att stoppa bedrägeriförsöken.

Flera personer i Västmanland har blivit uppringda av någon eller några som utgett sig för att vara överläkare och bett de uppringda om att bekräfta en ”akutbokning” via Bank-ID. I ett fall har någon presenterat sig som nattarbetande i en reception angående en uppföljande kontroll, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Lägg på och inled ingen konversation med den som ringer upp. Och polisanmäl! säger Hans Löhman, säkerhetschef, Region Västmanland.

Det är inte första gången som bedragare riktar sig mot privatpersoner i länet under förevändning att komma från vården. Den gemensamma nämnaren är syftet att försöka komma åt inloggningsuppgifter för att genomföra brottsliga handlingar.

– Så fort någon ringer och uppger sig vara från vården och frågar efter olika former av inloggningsuppgifter så kan man vara säker på att det handlar om ett bedrägeriförsök. Samma gäller sms och e-post med länkar där man uppmanas klicka och identifiera sig via Bank-ID och liknande. Polisanmäl alltid, avslutar Hans Löhman.

Powered by Labrador CMS