Om över 70 procent av kvinnorna födda 1994-1999 vaccinerar sig mot HPV innan årets slut kan Sverige nå målet att vara första landet som utrotar HPV-virus och livmoderhalscancer genom vaccination.

2 303 kvinnor i länet saknas i kampen mot HPV-viruset

För att nå målet med att bli första landet i världen som utrotar livmoderhalscancer genom vaccination erbjuds svenska kvinnor födda mellan 1994-1999 gratis vaccin. Men i region Västmanland har endast 44 procent av kvinnorna vaccinerat sig.

Publicerad Senast uppdaterad

Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år. Tack vare forskningen går det idag att vaccinera mot det virus som orsakar livmoderhalscancer, HPV. Genom att vaccinera en tillräckligt stor del av befolkningen kommer livmoderhalscancer att kunna utrotas helt. Nu siktar därför Sverige på att utrota sjukdomen till år 2027, skriver Cancerfonden i ett pressmeddelande.

 — Sverige är i princip ett andetag ifrån att bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer. Det är en historisk satsning där sjukdomen kan vara utrotad inom bara tre år. Bara tanken är svindlande, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.

Med anledning av detta storsatsar nu Sveriges regioner för att massvaccinera kvinnor födda 1994-1999 som pekas ut som en extra utsatt målgrupp för att drabbas av viruset, som sprids genom sexuella kontakter.

Vaccinationen är gratis för målgruppen och för att lyckas nå målet behöver minst 70 procent av kvinnorna ha vaccinerats innan årets slut. Idag har endast 32 procent i hela Sverige vaccinerat sig. I Västmanland har man uppnått ett deltagande på 44 procent, och för att nå 70 procent behöver ytterligare 2 303 kvinnor i region Västmanland vaccineras.

– Det handlar alltså inte om några astronomiska siffror, tvärtom. 2303 kvinnor skulle inte ens fylla upp Västerås arena. Med andra ord borde detta vara fullt görbart, men tiden är knapp. Nu behöver fler kvinnor i målgruppen ta sig till närmaste vaccinationsmottagning, för sin egen och för alla kvinnors skull, säger Ulrika Årehed Kågström. 

Högst deltagande i vaccinering mot HPV i Sverige

  • Region Kalmar: 47 procent 
  • Region Kronoberg: 46 procent
  • Region Uppsala: 45 procent

Lägst deltagande i vaccinering mot HPV i Sverige

  • Region Södermanland: 14 procent
  • Region Skåne: 16 procent
  • Region Dalarna: 16 procent

Här finns mer info i ämnet från Cancerfonden. 

Powered by Labrador CMS