Pappa och dotter pantar i Pantamera Express
Pappa och dotter pantar i Pantamera Express

190 000 kronor till länets föreningsliv

I samband med 10-årsjubileet för Pantameras miljötävling Föreningskampen lyckades de deltagande föreningarna i länet samla in 217 434 burkar och PET-flaskor.

Publicerad

De tio senaste åren har föreningar runt om i landet deltagit i Pantameras miljötävling Föreningskampen, under 2022 deltog över 2 800 föreningar i hela landet och tillsammans samlade de in över 18 miljoner burkar och PET-flaskor. I Västmanland deltog 74 föreningar som samlade in totalt 217 434 burkar och PET-flaskor, vilket ger ett tillskott på 193 071 kronor till de deltagande föreningarna.

Bäst i länet var även i år Lokala Hjälpen i Västerås som lyckades samla in 29 528 burkar och flaskor.

– Det är fantastiskt att så många föreningar väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan, samtidigt som de gör en fin insats för miljön. Efter de tuffa pandemiåren med inställda cuper och sammankomster ser vi nu att aktiviteten är i gång igen ute i föreningarna, vilket känns riktigt bra, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack, i ett pressmeddelande.

Tävlingen innebär att föreningarna får ersättning för samtliga burkar och PET-flaskor de samlar in – även för skadade och privatimporterade burkar som inte ger någon pant.

Pantamera implementerade en ny utbetalningslösning på storpantarautomaterna Pantamera Express förr ett par år sedan. En lösning som gör det möjligt både för föreningar att själva panta i storpantarautomaterna och få in pantpengen på sitt konto, och för vem som helst att skänka sina pantpengar till sin favoritförening, så länge den är med i Pantameras föreningskoncept.

– Föreningspantningen i Pantamera Express ökar för andra året i rad – det är en smidig lösning både för föreningarna själva och för deras supportar som vill stötta verksamheten. Vi ser att över 55 procent av alla föreningar som är med i vårt föreningskoncept antingen själva har pantat i en Pantamera Express eller fått pengar donerade till sig via en sådan automat, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.

Powered by Labrador CMS