MixWells vd Thomas Berggren inne på lagret på Sjöhagsvägen i Västerås där det tillverkas och packas flera hundra ton glutenfria produkter om året. ”Affärsidén har varit densamma i alla år, vilken är att underlätta för de som har celiaki”, säger han. Foto: Michaela Ericzén

Västeråsföretaget underlättar vardagen för glutenintoleranta i hela Norden

MixWell är en okänd jätte i Västerås. Företaget som en gång startade i ägarnas kök levererar idag flera hundra ton glutenfria produkter över hela Norden. – Målet är att växa ytterligare, säger vd:n Thomas Berggren.

Publicerad

När bolaget grundades fanns det kanske två varumärken som tillverkade glutenfria produkter så det var väldigt svårtillgängligt

Carl-Gustav Hallqvist och Viveca Sylvén Kadesjö grundade MixWell för över 20 år sedan, och än idag står företaget starkt.

MixWell har sedan starten 1999 gått från att tillverka glutenfria produkter i köket till att producera cirka 400 ton per år. Bolaget grundades av Carl-Gustav Hallqvist och Viveca Sylvén Kadesjö som såg en lucka som behövde fyllas.

– De båda är entreprenörer som hade startat flera företag innan. De fick tips om att det fanns en efterfrågan på glutenfria alternativ. Efter det genomfördes en marknadsundersökning och de kom fram till att det lät som en spännande utmaning och bestämde sig för att köra, berättar Thomas Berggren som idag är vd på MixWell.

Carl-Gustav och Viveca är fortfarande huvudägare och engagerade i företagets verksamhet.

– Jag jobbar som vd och sköter i princip allting utom själva produktionen. Ägarna är fortfarande väldigt investerade i allt som händer.

”Eftersom vi jobbar väldigt nischat så är det mest bara personer som är glutenintoleranta som har vetskap om oss”, säger Thomas Berggren. Foto: Jag skulle säga att eftersom vi jobbar väldigt nischat så är det mest bara personer som är glutenintoleranta som har vetskap om oss, jag tror inte att folk reagerar på att vi är ett Västeråsföretag när de passerar våra produkter i butiken.

Thomas Berggren kom först i kontakt med MixWell i början av 2000-talet när han gjorde ett studentprojekt på företaget.

– Sedan höll vi kontakten under min studietid och även när jag arbetade på andra ställen. Sedan kom jag tillbaka 2014 igen för att de ville få in lite nytt blod och nya idéer.

Idag har företaget fyra anställda, Thomas som vd samt tre personer på produktionen.

– Vi anställde den fjärde för bara en månad sedan.

Vad är företagets affärsidé?

– Affärsidén har varit densamma i alla år, vilket är att underlätta för de som har celiaki. Vi erbjuder bra alternativ som de kan använda i sin vardag. När bolaget grundades fanns det kanske två varumärken som tillverkade glutenfria produkter så det var väldigt svårtillgängligt.

Under de 23 år som MixWell har varit verksamt har man huserat i flera olika lokaler runt om i Västerås.

– De startade hemma i köket men insåg ganska snabbt att de var tvungna att expandera. Sedan har vi inte vuxit enormt fort, utan vi har vuxit i den takt som företaget orkar med och mår bra av så att det finns en långsiktighet i det. Idag omsätter vi cirka 10 miljoner kronor per år.

Vad är knepet bakom att hålla liv i ett företag under lång tid och utveckla verksamheten?

– Definitivt att lyssna på kunder och att anpassa sig efter marknadens förändringar.

MixWell säljer både direkt till kund genom sin webbshop, samt via stora kedjor som ICA, Coop och Citygross. Företaget exporterar även till Norge, Danmark, Finland, Tyskland och Holland.

– Och vi säljer allt mer till bagerier och grossister som antingen använder våra produkter som de är eller förädlar dem ytterligare.

Sedan 2014 har MixWell huserat på Sjöhagsvägen 6 i Västerås och dessförinnan på Hacksta och Bäckby. Trots det tror Thomas Berggren att det inte är många invånare i Västerås som företagets existens och historia.

– Jag skulle säga att eftersom vi jobbar väldigt nischat så är det mest bara personer som är glutenintoleranta som har vetskap om oss, jag tror inte att folk reagerar på att vi är ett Västeråsföretag när de passerar våra produkter i butiken.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser positivt på framtiden. Förra året var ett bra år och vi ser positivt på det här året också, det är därför vi har anställt en till så att vi ska hinna med mer. Vi räknar med att kunna producera mer än föregående år, och 2021 landade vi på ungefär 400 ton. Målet är att växa ytterligare, avslutar Thomas Berggren.

Powered by Labrador CMS