Vänsterpartiets regionråd, Heidi-Maria Wallinder och Felicia Granath.

V:s förslag: Vill att Region Västmanland tar ställning för Palestina – föreslår bojkott

Under dagens möte med regionstyrelsen har Vänsterpartiet planerat att lägga ett nämndinitiativ för att regionen ska stötta Palestina genom bojkott, en metod som bland annat använts i befrielsen av Sydafrika.

Publicerad Senast uppdaterad

– Vi har sett goda exempel innan: vi har valt att pausa inköp av varumärken från livsmedelsföretaget Mondelez efter att ukrainska myndigheter svartlistat det. Bojkott är ett bra medel för att både signalera att man tar avstånd från folkrättsvidriga överträdelser och ett reellt sätt att påverka ockupationsmaktens ekonomiska förutsättningar. Det är dags att ta ställning för Palestina, säger Felicia Granath, regionråd för Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

– Vi i Vänsterpartiet var givetvis överens om vikten av att bojkotta ryska varor och delar bilden av att alla handlingar, stora som små, som markerar mot olagliga krigsföringar är viktiga. Därför vill vi att Region Västmanland också bojkottar varor från Israel, i och med det pågående folkmordet mot det palestinska folket i Gaza och på Västbanken.

Palestiniernas bön om hjälp intensifieras ständigt då situationen stadigt förvärras. Många palestinier är på flykt eller dödats. Samtligt har samtliga av Gazas sjukhus attackerats av israeliska trupper. 

– Regionen ska inte ersätta regeringen som utrikespolitisk aktör, men detta ligger helt inom ramen för vad vi kan – och bör – besluta om, avslutar Heidi-Maria Wallinder. 

Nämndinitiativet läggs på regionstyrelsens bord den 28 maj 2024 av Vänsterpartiets regionråd, Heidi-Maria Wallinder och Felicia Granath.

Powered by Labrador CMS