Nytt samarbete. Issa El-Zein, Klaas Vleugels, Mats Brandberg och Mikael Runnerus är alla delaktiga i det juliga samarbetet på Culturen.
Nytt samarbete. Issa El-Zein, Klaas Vleugels, Mats Brandberg och Mikael Runnerus är alla delaktiga i det juliga samarbetet på Culturen.

Verksamheterna på Culturen ordnar julkalender

Under majoriteten av december månad kommer några av de olika verksamheterna som håller till i Culturen på Kopparlunden att visa upp sitt arbete i samband med en egen julkalender.

Publicerad Senast uppdaterad
Lucköppning. På granen finns det en lucka som kommer att användas i Culturens egna julkalender.
Lucköppning. På granen finns det en lucka som kommer att användas i Culturens egna julkalender.

Den 1 december påbörjas Culturens egen nedräkning till jul med en klassisk julkalender. Mats Brandberg på Draóthea Aros Kulturcenter förklarar hur idén uppstod.

– Förra julen satte Draóthea upp en julföreställning här ute på Culturen-torget och eftersom det var covid-restriktioner spelade vi den inte så många gånger. Till föreställningen byggde vi en fyra meter hög gran i trä, och vi kände att det är tråkigt om den bara ska användas en gång. I granen finns det en lucka som vi nu ska byta siffror på varje dag och öppna, och för varje dag får en verksamhet här i byggnaden visa upp sin verksamhet, säger Mats Brandberg till Västerås Tidning.

Planeringsarbetet påbörjades i november och i år ser man det som en testperiod.

– Det blir ett första test så alla verksamheter deltar inte i år. De som är med är Närradion, Öppna kanalen, 4:e Teatern, Elektra Bio, Liveverkstan, Draóthea och restaurangen Casa del Fuego, säger Mats Brandberg.

De medverkande har gjort upp ett schema där var och en ansvarar för lucköppningen på olika veckodagar.

– Vi har gjort upp ett schema. Det är bra att vi jobbar i samma hus men alla har olika arbetstider så det har gjort det lite svårt att koordinera, men vi har fått ihop det på kort tid, säger Klaas Vleugels på Närradion.

– Med det här vill vi visa att det händer saker på Culturen och vi hoppas att det ska resultera i fortsatta samarbeten mellan de olika verksamheterna i huset.

Issa El-Zein på Casa del Fuego berättar att de nyligen flyttade in på Culturen och tycker att det är ett självklart koncept att haka på.

– Vi har nyligen öppnat och det är jätteroligt att få vara med på det här, jag var en av de första att tacka ja när vi fick frågan. Utöver lunchrestaurang och catering så jobbar vi mycket med evenemang och danskurser så varje fredag kommer vi att lära ut dans. Vi kör enkla danssteg som man bygger på vid fyra tillfällen, säger Issa El-Zein.

Vad kommer ni andra att göra när det är era luckor?

– Vi kommer att visa lite om våra saker, till exempel lite dans, säger Mikael Runnerus på Draóthea.

– Ja, det blir nog mest dans, för vi håller ju på med dans, drama och teater. Och den 15 december tar vi hit tomten, säger Mats Brandberg.

Upptäcktsfärd

Närradion kommer att ta med lyssnarna på en upptäcktsfärd runt Västerås.

– Jag kommer att göra inslag där jag besöker kända platser i Västerås och ta med lyssnarna på en tur. Det blir inte så långa inslag, bara 4-5 minuter, säger Klaas Vleugels.

Riktlinjerna är att det ska vara något som inte tar så lång tid att visa upp och att luckan kommer att öppnas vid lunchtid på vardagar för att det är mest rörelse i byggnaden då.

– Elektra Bio har sin lucka på helgen så de kommer nog att öppna den något senare. Jag tror att Liveverkstan kommer att visa upp kostymer till exempel och 4:e Teatern kommer nog att visa upp små snuttar av det de jobbar med just nu, säger Mats Brandberg.

Powered by Labrador CMS