Alice Berntsson vill vara en förebild för att locka fler ungdomar till sporten.

Västeråstjejen prisas av kungen: "En tränare och förebild som visar att idrottsglädje är till för alla"

19-åriga Alice Berntsson från Västerås är en av tre eldsjälar som prisas för sitt ledarskap genom det kungliga priset Kompassrosstipendiet 2024.

Publicerad

Nu delar Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap för 18:e året i rad ut Kompassrosen – stipendiet som tilldelas unga ledare som visat prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga. 

Hundratals nominerade har kokats ner till tre vinnare i Alice Berntsson, Samrand Faik och Mustafa Aboutaka, alla särskilt utmärkande inom sina respektive verksamhetsområden; parasport, freds- och konflikthantering och kampsport. 

Den 17 maj tar de emot utmärkelsen ur Kungens hand på Kungliga slottet.

– Det är med stor stolthet jag presenterar Alice, Samrand och Mustafa, tre starka krafter som utövar just den typ av ledarskap vi på stiftelsen Ungt Ledarskap tror att samhället behöver. Årets stipendiater förändrar unga människors liv till det bättre varje dag genom att driva sina verksamheter med lika mycket mod som omtanke och handlingskraft, och det ska bli fantastiskt kul att få följa deras resa framåt, säger Josefine Hellroth Larsson, vikarierande verksamhetsledare Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap, i ett pressmeddelande.

Alice, 19 år från Västerås, är en dedikerad ledare inom parasporten i Sverige; främst inom 5-a-side, även kallat blindfotboll, men också inom andra organisationer, bland annat i egenskap av projektledare för Idrottsskolan, vars syfte är att sänka tröskeln in i idrottsvärlden för barn med synnedsättning. 

"Alice tilldelas priset för att hon genom mod och handlingskraft är en tränare och förebild som visar att idrottsglädje är till för alla", skriver Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap i sin motivering.

– För mig känns det viktigt att skapa förändring på flera plan, därför lägger jag stort fokus på att inkludera personer som riskerar att hamna i utanförskap av flera olika anledningar. Jag har själv en synnedsättning och vet hur svårt det kan vara, säger Alice Berntsson.

Powered by Labrador CMS