Västeråsmajoriteten. Foto: Jonas Edberg

Västeråsmajoriteten satsar 26 miljoner på att stärka den civila beredskapen

"En alltmer orolig omvärld med ökad hotbild mot Sverige gör att vi behöver agera för att ytterligare stärka vårt säkerhetsskydd och motståndskraft i hela kommunen."

Publicerad

Utifrån det rådande oroliga säkerhetsläget i omvärlden beslutade Västeråsmajoriteten (S, KD, C och V) att stärka den civila beredskapen under 2024 genom att tillföra 26 miljoner kronor, skriver man i ett pressmeddelande.

– Det ansträngda säkerhetsläget kräver att vi stärker vår motståndskraft. Därför väljer vi i Västeråsmajoriteten att lägga dessa extra medel på stärkt civil beredskap för att öka tryggheten i vår kommun, säger Amanda Grönlund (KD) vice ordförande i kommunstyrelsen.

Civil beredskap är ett samlingsnamn för krisberedskap och civilt försvar. Ytterst syftar den civila beredskapen till att förbereda oss på alla slags samhällsstörningar som riskerar att skada Västerås invånare och egendom. Satsningen på stärkt civil beredskap i Västerås finansieras genom en extra utdelning från Västerås stadshus AB.

– Västerås stad har jobbat under flera år med att stärka kommunens beredskap, men en alltmer orolig omvärld med ökad hotbild mot Sverige gör att vi behöver agera för att ytterligare stärka vårt säkerhetsskydd och motståndskraft i hela kommunen. Det finns en bred enighet i fullmäktige att göra denna satsning för att bättre kunna möta kriser av olika slag och hoten mot vårt öppna demokratiska samhälle, säger Vicki Skure-Eriksson (C), kommunalråd.

Powered by Labrador CMS