Västeråsinfluencern Bob Ek driver det mycket framgångsrika Instagramkontot Baktankar med Bob. ”Jag kunde ju inte bara gå hemma och flytta blomkrukor”, säger han om hur allt började under pandemin.

Västeråsinfluencern har bara goda baktankar

När man tänker på hembakade, goda och söta bakverk är det lätt att man ser framför sig en lite äldre, något rundlagd dam med förkläde. Förutom förklädet så stämmer det inte alls på Västeråsinfluencern Bob Ek som driver det framgångsrika Instagramkontot ”Baktankar med Bob”.

Publicerad Senast uppdaterad

Bob berättar att han från början kommer från Stockholm och att det egentligen var en tillfällighet att han flyttade hit 1985.

– Min brorsa bodde här och tjatade på mig om att jag också skulle flytta till Västerås, så det gjorde jag. Brorsan blev inte kvar så länge, men jag träffade mina barns mamma ganska snabbt och sen dess har jag bott kvar här.

Bakning och matlagning har alltid varit ett stort intresse och under pandemin så tyckte han att det var dags att hitta på något.

– Jag kunde ju inte bara gå hemma och flytta blomkrukor, så då startade jag mitt konto, skrattar han.

Kontot är fortfarande bara ett stort intresse, inte något han försörjer sig på.

Smördegskorgar med vaniljkräm och bär.

– Jag trivs jättebra med mitt jobb på Vafab Miljö, vi räddar världen lite varje dag, det tycker jag är jättekul, säger han.

Nu har han över 94 000 följare på Instagram där han ger sina tittare bakningstips och recept på mängder av olika bakverk, främst söta sådana.

Hans recept är förhållandevis enkla och han har fått till sig av följare att han har gjort att de vågat börja baka.

– Det känns jättebra. Jag tror att det beror på att jag är väldigt opretentiös. Jag tänker mer på hur man kan förenkla. Hur kan man göra det här lättare? Jag vill att alla ska kunna baka det jag bakar. Dammsugare, hur kan man göra? Finns det någon genväg? Det är min grej, säger Bob.

Nybakat.

Ett exempel på hur han gör bakning lätt är att han till exempel inte står och fodrar en massa formar med mördeg när han gör mazariner.

– Skit i det! Jag gör mina i bullformar, jag lägger mördeg på botten, i med massan, bakar av och sen på med glasyr – jättegott.

Han säger att förutom det opretentiösa så beror en del av hans framgång på att det är mindre konkurrens för honom än för en yngre tjej.

– Jag är en man, jag är i övre medelåldern och jag älskar att baka. Det är väldigt ovanligt, så jag sticker ut, ler han.

Knådfria. Nattjästa frallor, låt dem stå över natten och gör färdigt dem lagom till frukost.

RECEPT: Nattjästa knådfria frallor

Bob: De här härliga frallorna gör vi här hemma varje helg, och ibland till vardags, så himla smidigt.

Det är bara att röra ihop degen på kvällen och grädda dem på morgonen, hur lyxigt och gott som helst!

Det här behöver du:

Ingredienser, 8 stora frallor

1/4 pkt Jäst

6 dl kallt vatten

0,5 dl olivolja

2 tsk salt

1 msk ljus sirap eller honung

10 dl vetemjöl

Gör så här:

  • Smula jästen i en bunke, tillsätt kallt vatten, olivolja, sirap och salt, vispa så att jästen löser sig.
  • Tillsätt vetemjöl och rör runt ordentligt med en slev, sätt plast över bunken och placera i kylen 10-12 timmar.
  • Sätt ugnen på 250 grader (225 om du gillar lite ljusare frallor).
  • Mjöla bakbordet rejält, snåla inte då degen är riktigt kladdig.
  • Häll ut degen på mjölet försiktigt så att inte luften går ur degen. Mjöla även degen.
  • Kapa i lagom stora bitar utan att knåda degen, ta ordentligt med mjöl på fingrar och händer, lyft upp frallorna med lätta fingrar på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ställ in plåten mitt i ugnen och kasta in 0,5 dl vatten i botten på ugnen, stäng luckan snabbt! Grädda i 18–20 minuter.

Frallorna går också bra att frysa.

Powered by Labrador CMS