Musikalredo. Oscar Törnell från Västerås är en av skådespelarna i Handbok för Superhjältar.

Västeråsaren spelar tung roll när boksuccén blir musikal

Under många år har västeråsaren Oscar Törnell drivit egen dansskola och arbetat som dansare i en lång rad olika föreställningar. Nästa år gestaltar han mobbaren Nick när den svenska boksuccén ”Handbok för Superhjältar” blir musikal.

Publicerad

Intresset för ”Handbok för Superhjältar” växer lavinartat. Sedan 2017 har det släppts nio olika böcker. Nu blir berättelsen en effektfylld musikal, med premiär i Stockholm den 1 februari 2025. Rollistan består av skådespelare från nutida musikalsuccéer som bland andra Änglagård, Moulin Rouge, Så som i himmelen och Book of Mormon.

”Har en bra känsla”

En av skådespelarna är Oscar Törnell från Västerås.

– Det kommer att bli kul, jag har en bra känsla. Nu har jag fått träffa alla och det är ett jättefint gäng, säger Oscar till Västerås Tidning.

Bokserien behandlar det tunga ämnet mobbning.

– När jag läste boken första gången var jag helt tagen, jag kunde inte släppa den. Berättelsen om hur en nioårig tjej flyttar till sin mormor och sedan blir måltavla för tre mobbare i den lilla staden. Och om hur flickan därefter hittar kraften inom sig, hur hon blir en superhjälte med sitt mod och kreativitet, säger regissören My Blomqvist Olsberg.

Hon kontaktade författarparet Elias och Agnes Våhlund 2021 och det tog inte lång tid innan trion fann varandra för att realisera idén om att låta historien få liv på scen.

– Elias och Agnes Våhlund vet att jag vill bevara själen, fokuset på den lilla flickans omvandling till superhjälte och inte göra avsteg från historien. Nioåriga Lisa lär sig flyga i boken och hon kommer flyga även i musikalen, säger My Blomqvist Olsberg.

Spelar en av mobbarna

Oscar Törnell spelar rollen som Nick, en av de tre mobbarna som plågar den lilla staden. Nick står för våldskapitalet bland mobbarna och är stor och stark.

– Jag utgår från att han är väldigt osäker i sig själv och ser upp till och vill imponera på ledaren. Så allt han gör är kanske inte egentligen av illvilja utan för att få bekräftelse och för att han är rädd att själv bli utanför.

Hur känns det att gestalta en mobbare?

– När jag gjorde audition tyckte jag att det var sjukt jobbigt att gå in i den rollen för jag är verkligen motsatsen till den killen jag kommer att spela. Men samtidigt så vet jag hur viktigt det är att få fram budskapet för jag har själv varit mobbad och är väldigt anti det.

Börjar repa i december

Oscar Törnell och hans skådespelarkollegor börjar repa i december och den 1 februari 2025 drar musikalturnén igång på Filadelfia Convention Center i Stockholm. 

Sedan pågår den till och med den 1 juni i Stockholm, Malmö, Kungsbacka och Skellefteå.

Powered by Labrador CMS