Västerås växer – nu är vi 160 000

Ny statistik från SCB visar att vi nu är 160 000 invånare i Västerås.

Publicerad

Siffrorna presenterades den 11 juni och avser april månad. Orsaken till det ökade invånarantalet är främst inflyttning, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

– Att vi nu blir 160 000 västeråsare visar att vi är en attraktiv stad med stark framtidstro. Bostadsproduktionen har varit hög de senaste åren och vi är numera en universitetsstad. Till det har vi ett starkt näringsliv med företag som satsar och bygger nytt och bidrar till en stad som växer, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sedan 2017 har invånarantalet i Västerås ökat med 10 000. Generellt följer Västerås befolkningsutvecklingen i Sverige men har under de senaste åren haft en något högre tillväxt än genomsnittet i Sverige. 

Enligt siffrorna från SCB så är vi Sveriges sjätte största stad. De städer som har en större befolkningsmängd är Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping. Precis som många andra kommuner står Västerås inför demografiska utmaningar med åldrande befolkning och lägre barnafödande, men prognosen visar även framöver en stadig ökning av befolkningen om än i en något långsammare takt än tidigare.

– Att Västerås växer är ett tecken på att våra verksamheter fungerar bra och att det finns ett gynnsamt företagsklimat. Närheten till Mälaren gör staden till en attraktiv plats att bo på och vi arbetar för att främja ett rikt kultur- och friluftsliv. Det finns ett stort engagemang i våra verksamheter att säkra även framtida tillväxt i Västerås, säger Helene Öhrling, stadsdirektör Västerås stad.

Powered by Labrador CMS