Philip Syrén och Erik Bengtzboe på plats i Västerås.

Västerås stad fick både ris och ros av Skattebetalarna

Skattebetalarna har granskat alla svenska kommuners slöseri och det står klart att Västerås har 157 miljoner kronor att tjäna på att lära av andra kommuner, och att vissa kommuner har miljarder att spara på genom att inspireras av Västerås.

Publicerad

I måndags bjöd föreningen Skattebetalarna in till en lunch för att lansera sin rapport om hur effektiva Västerås stad är på att leverera väldfärdstjänster till sina medborgare.

– Vi har jämfört Sveriges alla 290 kommuner i hur pass kostnadseffektivt man levererar förskola, grundskola, gymnasium och äldreomsorg. Dessa fyra områden står för nästan 60 procent av kommunernas kostnader. Alla Sveriges kommuner har löst uppgiften att leverera välfärd på olika sätt, och med olika resultat, säger Erik Bengtzboe, chefsekonom på Skattebetalarna.

”En av de mest effektiva”

Och hur står sig då Västerås mot andra kommuner i Sverige?

– Västerås är en av Sveriges mer effektiva kommuner och kvalar nästan in som bästa fjärdedel inom alla fyra områden och har en total effektiviseringspotential på 157 miljoner kronor och är därmed den nästa effektivaste av alla större städer i Sverige.

Mönster som känns igen

Framför allt är det inom grundskolan som man tillhör bland de mest effektiva kommunerna i Sverige. Men även inom övriga undersökta verksamhetsområden är det relativt liten effektiviseringspotential.

– Vår granskning visar att det är inom äldreomsorgen Västerås stad har störst effektivitetsvinst att göra, och det är ett mönster som vi känner igen från andra större städer.

Med sin granskning vill Skattebetalarna uppmuntra svenska kommuner till att jämföra sig mer med varandra och på så sätt inspireras till förbättring.

Under lunchen berättade Slöseriombudsmannen Philip Syrén om några av de absolut värsta exemplen på skatteslöseri.

Vad slösar Västerås stad mest skattepengar på?

– Det mest komiska jag kan komma på är fisktrappan där man lägger skattepengar på att hjälpa fiskar simma motströms. Jag skulle summera det med att bara skattesubventionerade fiskar simmar mot strömmen.

– Det skulle ha kostat 25 miljoner kronor, och man får tycka vad man vill om projektet men det faktum att man har spräckt budget med 200 procent så att det nu ligger på 70 miljoner. Det är det mest tydliga exempel jag kan komma på såhär på rak arm, säger Philip Syrén.

Powered by Labrador CMS