Detta är en genrebild.

Västerås stad erbjuder gratis hjälp att mäta gifthalten i båtbottenfärgen

”Det här är en satsning vi gör för att få bort de här gifterna från vårt dricksvatten”

Publicerad

Under flera år har Västerås stad arbetat för att få bort giftiga båtbottenfärger i Mälaren. Sedan tre år tillbaka finns en båtbottentvätt där båtägare kan tvätta sin båt om den har en giftfri båtbotten.

Är man osäker på vilket slags färg båten är målad med kan man göra en XRF-mätning. Nytt inför årets båtsäsong är att Västerås stad bjuder på en sådan mätning per båt för båtägare som hyr plats is någon av Västerås stads fritidsbåtshamnar. Erbjudandet börjar att gälla den 3 april, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

– Det här är en satsning vi gör för att få bort de här gifterna från vårt dricksvatten. Vi har gjort cirka 200 mätningar hittills och vi hoppas att vårt erbjudande ska göra att fler vill mäta sin båtbotten, säger Mattias Dahlberg, tillfördordnad avdelningschef på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.

För att få hyra båtplats på vissa av båtplatserna i Gäddeholm och alla på Lövudden måste båten uppfylla gränsvärdena för giftfri båtbotten. Västerås stad planerar att det kravet ska gälla för alla kommunala fritidsbåtsplatser inom några år.

Den som har en båt med giftfri båtbotten kan under båtsäsongen tvätta den i Kraftverkshamnen. För att få använda båtbottentvätten ska båten uppfylla gränsvärdena för biocidfri båtbotten. En godkänd XRF-mätning är ett enkelt sätt att visa att en båt uppfyller kraven. Den här säsongen erbjuder alltså Västerås stad en kostnadsfri XRF-mätning per båt för båtägare som hyr plats i någon av Västerås stads fritidsbåtshamnar.

XRF-mätningen utförs av personal från Västerås stad och kan göras vid någon av de två stora båtuppställningsplatserna på Lögarängen eller Lövudden. Bokning sker via webben.

Powered by Labrador CMS