Tobias Baudin, socialdemokraternas partisekreterare.
Tobias Baudin, socialdemokraternas partisekreterare.

Västerås får 138 538 159 kronor i Socialdemokraternas budgetförslag

På måndagen presenterade Socialdemokraterna en del av sin nationella budgetmotion, som för Västerås skulle innebära cirka 126 miljoner kronor i ökade statsbidrag och cirka 12,5 miljoner i ökat likvärdighetsbidrag.

Publicerad

Västerås gästades på måndagen av Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna. Han presenterade en del av socialdemokraternas nationella budgetmotion, som är satsningar på välfärden genom ökade statsbidrag och ett ökat likvärdighetsbidrag.

Förslagen innebär en dubblering i tillskott till de generella statsbidragen och ett ökat stöd till en mer likvärdig skola. För Västerås skulle det innebära cirka 126 miljoner kr i ökade statsbidrag och cirka 12,5 miljoner i ökat likvärdighetsbidrag.

– I de bistra tider som vi nu går in i är det vansinne av regeringen att prioritera skattesänkningar för de allra rikaste framför ökade bidrag till våra kommuner och regioner, säger Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna kommer i sitt budgetförslag mer än dubblera tillskotten till de generella statsbidragen jämfört med regeringen. Totalt motsvarar det kostnaden för till exempel 14 600 förskollärare eller 16 000 undersköterskor i hela Sverige.

– Vi vet att det här är pengar som gör skillnad. Det motsvarar till exempel 183 nya undersköterskor och 133 nya sjuksköterskor för oss här i Västmanland. Välfärden måste kunna behålla personal, rekrytera nödvändig personal och fortsätta utvecklas. Det handlar om respekt för de många hårt arbetande människor som varje dag sliter för att utbilda våra barn, stödja Sveriges äldre och vårda de sjuka, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

I Socialdemokraternas förslag till statsbudget för år 2023 får kommuner och regioner 12 miljarder i generella statsbidrag. Socialdemokraterna ökar även likvärdighetsbidraget med en miljard för år 2023 jämfört med regeringens budget. Likvärdighetsbidraget är utformat för att särskilt stötta skolor med tuffa förutsättningar.

Powered by Labrador CMS