Elin Klintberg, Therese Ankreus och Karl-Gustaf Hallqvist.

Unga lokala förebilder sökes till stipendium

I vår ska Vestmannias Ungdomsstipendium delas ut för tredje gången och ansökningsperioden är i full gång.

Publicerad

Historia möter framtid när Odd Fellow logen B7 Vestmannia premierar ungdomar med ett stipendium för att lyfta fram goda förebilder och stödja ungas personliga utveckling.

Odd Fellow ordern är en form av förening, religiöst och politiskt obunden, öppen för både män och kvinnor. Sina rötter har den i skråväsendet på 1700-talet, som var den tidens sociala nätverk. I Sverige har de funnits i 200 år och logen nr 7 Vestmannia i Västerås i 125 år.

För snart tre år sedan inledde logen 7 Vestmannia ett samarbete med den ideella organisationen Here4U i Västerås som resulterade i Vestmannias Ungdomsstipendium.

– Vi instiftade ett stipendium som ska delas ut till ungdomar för insatser där man bland annat har inspirerat andra ungdomar, men även visat prov på en personlig utveckling mot tuffa odds eller tuffa förutsättningar, säger Karl-Gustaf Hallqvist som är ordförande för gåvostiftelserna Odd Fellow Logen nr 7 Vestmannia.

– Vi ville nå ut till de här ungdomarna men ansåg inte att vi hade det kontaktnätet som krävdes, så vi tog kontakt med Here4U för att vi visste att de jobbade ute på skolor och fritidsgårdar.

Det var ett erbjudande som Here4U gladeligen nappade på.

– Som en ideell organisation har man en begränsad budget och ett sånt här samarbete kan man bara drömma om. Det är fantastiskt att kunna förmedla ut till ungdomar att här finns en möjlighet att uppmärksamma dig själv och dina handlingar. Det är otroligt fint att inte bara bli premierad för sina prestationer utan även för den man är som person, säger Therese Ankreus, samordnare på Here4U.

”Inte lätt att vara ung idag”

Varje år tilldelas en flicka och en pojke i åldrarna 13-18 år ett diplom samt 5 000 kronor vardera under högtidliga former i Odd Fellows festvåning.

Förra året gick stipendiet till Elin Klintberg som läser tredje året på gymnasiet.

– Det kändes som en stor uppmuntran att få det, väldigt positivt, säger Elin.

– Vi gör det här för att lyfta fram förebilder, det är inte så lätt att vara ung idag och då behövs förebilder som Elin, säger Karl-Gustaf Hallqvist.

Therese Ankreus instämmer:

– Elin går ett av de tuffaste gymnasieprogrammen men ändå gör hon saker för andra, hon brinner för att göra skillnad.

Hur var det att uppmärksammas under ett logemöte?

– Det var väldigt spännande och speciellt, det är ingenting man gör i vanliga fall, säger Elin.

Ansökningsperioden pågår fram till den 21 april, därefter ska en jury ta fram sina finalister och slutligen fattar Odd Fellow de slutgiltiga besluten.

– Vi har en väldigt kvalificerad jury som har bred erfarenhet från olika delar av samhället som slår sina kloka huvuden ihop. Vi får alltid in så många bra ansökningar så det har varit väldigt svårt att välja, säger Karl-Gustaf Hallqvist.

Ansökningsformuläret hittar du på Here4U:s hemsida.

Powered by Labrador CMS