Förväntansfulla. Håkan Dahlberg, Tomas Wistrand och Lennart Rönnquist ser fram emot evenemanget.

Ukrainafest på Bondtorget

På Bondtorget kan man inleda julen med givmildhet och stöd för Ukraina. Samtidigt som den sedvanliga julmarknaden pågår i Västerås City bjuder Västerås för Ukraina in till flera timmars festligheter för att stötta det krigsdrabbade landet och dess invånare.

Publicerad Senast uppdaterad

Den 26 november är ambitionen att fylla Bondtorget med liv, rörelse, musik och givmildhet. Västerås För Ukraina som är stödgrupp till Skicka vidare till Ukraina har planerat för en heldag i samband med den stora julmarknaden i Västerås city. 

– En Ukraina-festival tillsammans med julmarknad skulle inte funka om vi inte hade en massa ukrainare på plats och vi har fått svar idag att det kommer ett antal hantverkare och ett antal artister från just Ukraina, säger Tomas Wistrand som är med i arrangörsgruppen.

De har planerat för flera olika uppträdanden, bland annat den ukrainska operasångerskan Olga Borshaj, Aros Marshalls och Christmas Ladies.

– Vi ska ha en flashmob och dansa oss varma under den här troligtvis kalla dagen, säger Tomas Wistrand.

Under dagen kommer VSK Fotboll vara på plats och skriva autografer, Anders Täljebäck, Vicki Skure Eriksson och Kristina Leivik, grundaren av Skicka vidare till Ukraina kommer att intervjuas på scenen. Deltar gör även Café Mosaic, Köpings scoutkår, Under Stora Eken, Leklust och Rotary.

– Det blir pyssel för barnen, lotterier, lyckohjul och mycket annat gott och trevligt. Tanken är att det ska vara fullt blås här mellan 11 och 16, säger Håkan Dahlberg.

Västerås för Ukraina kommer i vanlig ordning att samla in förnödenheter som ska köras vidare till Ukraina, denna gång är målet att fylla en ambulans som kommer att ställas upp på torget.

Det här efterfrågas till nästa resa:

- Fyrhjulsdrivna fordon

- Elverk / generatorer

- Kamouflagenät

- Modernt sjukvårdsmateriel / första hjälpen

- Smärtstillande mediciner, paracetamol / ibuprofen

- Sovsäckar för vinterbruk minst -8 grader

- Liggunderlag

- Varma sockor

- Verktyg i gott skick: yxor, spett, vinkelslipar, motorsågar, sågar

- Nya kalsonger, t-shirts, trosor, strumpor för dam & herr

- Väl fungerande powerbanks

- Väl fungerande ficklampor / pannlampor

- Konserver, torrmat, buljongtärningar/pulver (undvik glasburkar!)

- Choklad, jordnötssmör, godis, honung

- Hygienartiklar, bindor, tamponger

- Vintervantar/handskar, mössor, halsdukar

Powered by Labrador CMS