Tre äldre kvinnor knivskurna och skolpojke attackerad – misstänkt gärningsman sköts vid gripandet

Tre äldre kvinnor knivskars under fredagseftermiddagen i närheten av Oxbacken i Västerås. En av kvinnorna är allvarligt skadad. Dessutom attackerades en pojke vid Rudbeckianska gymnasiet.
Polisen har gripit en misstänkt gärningsman. I samband med gripandet har mannen skottskadats.

Publicerad Senast uppdaterad

Skadeläget
(enligt Region Västmanland)

Misstänkta gärningsmannen:

Ålder: 25-34 år
Kön: Man
Skada: Svårt skadad, stabilt

Kvinna 1

Ålder: 75 år eller äldre
Kön: Kvinna
Skada: Lindrigt skadad

Kvinna 2

Ålder: 65-74 år
Kön: Kvinna
Skada: Svårt skadad, stabilt

Kvinna 3

Ålder: 65-74 år
Kön: Kvinna
Skada: Lindrigt skadad

Pojke vid skolan

Ålder: 12-17 år
Kön: Man
Skada: Lindrigt skadad

Klockan 13.25 beordrades polis till centrala Västerås med anledning av att flera personer påträffats skadade utomhus. 

Personerna ska ha skadats med någon form av vasst föremål.

– Det första larmet kom in 13.25 och då gällde det Jakobsbergsgatan där två skadade personer hittades. Några minuter senare kom sedan ett larm från Solvägen (cirka 400 meter bort, redaktionens anmärkning) där en skadad person påträffades, säger Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson polisregion Mitt och fortsätter:

– När och på vilket sätt allt har skett jobbar vi på att utreda just nu. 

Både polis och ambulans arbetar inom ett avspärrat område på Jakobsbergsgatan, rapporterar Västerås Tidnings reporter som befinner sig på platsen.

De skadade personerna har omhändertagits av ambulanspersonal, det är i nuläget okänt om det rör sig om allvarliga skador.

Enligt uppgifter till Västerås Tidning ska en person på elsparkcykel ha knivhuggit två personer och sedan flytt från platsen.

Polisen har spärrat av ett området i centrala Västerås och arbetar med spårsäkring, vittnesförhör och skapar sig en bild av det är som hänt. 

Polisen söker dig som kan ha gjort iakttagelser i samband med händelsen. En uppgift som du bedömer som ointressant kan för utredningen vara värdefull och polisen är högst angelägna om att få in all typ av information om händelsen, både före, under och efter det inträffade. Tips lämnas till 114 14. 

Patientskaderapporterna från region Västmanland antyder att det är tre och inte två personer som skadats. Samtliga tre kvinnor är över 65 år gamla. En person uppges vara svårt skadad och de två andra vårdas för lindriga skador.

Polisen grep den misstänkta gärningsmannen på Kristiansborg. I samband med gripandet sköt polisen verkanseld mot mannen.

Misstänkt gärningsman gripen – sköts av polis

I närområdet till brottsplatserna har polisen gripit en man. 

– I samband med gripandet uppstår en situation och en polis skjuter verkanseld. Mannen skadas och har förts till sjukhus med oklart skadeläge, skriver polisen.

Som en rutinåtgärd kommer en anmälan att skrivas och överlämnas till avdelningen för särskilda utredningar, SU.

Polisens tekniker arbetar på platsen.

Tidigare under dagen blev även en pojke skadad vid Rudbeckianska gymnasiet i Västerås.

Polisen fick då in samtal från allmänhet som ska ha sett en pojke bli slagen med något tillhygge av en förbipasserande. 

Enligt anmälaren blödde pojken kraftigt. 

När polisen kom till platsen var gärningspersonen inte längre kvar och den slagna pojken kontrollerades av ambulanspersonal på platsen. De bedömde då att han behövde följa med till sjukhus.

Finns det något som tyder på att det kan vara samma gärningsman vid även den här händelsen?

– I nuläget så har vi vi inget samband, men självklart kommer vi att kolla på det och med att  det ligger relativt nära tidsmässigt och även geografiskt. Men det finns inget som pekar på det just nu, säger Tobias Ahlén-Svalbro.

Ni har gått ut med att det användes ett tillhygge. Är det ett likande vapen (kniv) som vid de andra fallen?

– Nej, jag vet inte. Det var väldigt oklart vad det var han blev skadad av. Jag har däremot inga uppgifter om att det ska ha varit något vasst föremål. Men jag vet inte, säger han.

Ni skriver att gärningsmannen i det fallet var förbipasserande. Vet ni om även den personen färdades på en elsparkcykel?

– Det har jag inga uppgifter om.

Misstänks även ha misshandlat pojken

Senare under kvällen, i samband med att mannen anhölls, hade misstankarna utvidgats till att även gälla misshandeln av den pojken vid skolan.

– Det är fyra målsäganden och den här mannen är anhållen på sannolika skäl för försök till mord i två fall och grov misshandel i två fall, säger Robin Simonsson, kommunikatör på Åklagarmyndigheten till SVT Västmanland.

Powered by Labrador CMS