Tranellska visade värdskap i världsklass
Förra veckan stod Västerås stad och Tranellska Gymnasiet värd för den internationella tävlingen AEHT, där gymnasieelever från hela Europa tävlade i 14 olika grenar inom hotell- och restaurangbranschen.
Av 880 delegater så gjorde 465 ungdomar upp i 14 grenar inom matlagning, hotell och dryckeshantering. Majoriteten av dessa avgjordes i Västerås Kongress, men även inomhus och utomhus vid Tranellska Gymnasiet.
På gräsmattan utanför skolan pågick en tiokamp i utomhusmatlagning där lagen skulle skapa två lyxiga Amuse-Bouche: en modern svensk klassiker och en rätt med lokal råvara. Med rökning, grillning över öppen eld och lokalproducerad gin och förutbestämda råvaror presenterade de även en varmrätt för domarna. Lag om tre, bestående av elever från olika länder tävlade under tidspress och bedömdes på teknik, smak, utseende och hygien.
I samband med tiokampen fick Västerås Tidning en pratstund med Marcus Hallgren, rektor på Tranellska tillika huvuddomare för Decathlon.
– Det är här min avskedsföreställning som huvuddomare så vi ville lämna med en bang. Det känns jättekul att få visa upp fantastiska svenska råvaror och att utomhusmatlagning är underskattat, konstaterade Marcus Hallgren.
Hur har det varit att rodda med allt?
– Den är ganska enkel att svara på, lite tunnhårigare och lite smalare. Nej, skämt å sido, det har varit hektiska dagar och få timmars sömn, men jag har jobbat i branschen större delen av mitt liv och det är ju det här jag älskar. Det är bara glädje och endorfiner.
Det var första gången den stora tävlingen arrangerades i Västerås, och andra gången i Sverige.
– Förra gången var 1995 och då i Göteborg. Han som hade min roll då, Johannes von Franckenstein, har jag bjudit in som hedersgäst. Han är 79 år och har varit i Västerås hela veckan som hedersgäst för Sveriges del av AEHT.
Eftersom Tranellska var värdskola hade de inte några elever anmälda till tävlingarna, men några fick ändå chansen.
– Vi har däremot haft elever som har fått chansen där det har saknats tävlanden eller där någon har blivit diskvalificerad. Så vi har sex elever som gått in som reserver.
Resultatet? Tranellskas reserver gjorde väldigt bra ifrån sig, Molly Andersson tog Guld i vegetarian cuisine, Klara Möller tog silver i pastry och Fabian Könberg tog brons i culinary art.