Cicilia Sedvall och Bashkim Neziraj i Kameliadamen som har premiär på Stora scen 5 oktober

Teatern laddar om för fullspäckat spelår

På torsdag släpper Västmanlands Teater biljetter och abonnemang för spelåret 24/25 och utlovar flera spännande föreställningar.

– Jag brukar säga att en teater ska vara som en riktigt god vän till publiken, en vän som både roar och oroar. Därför är det roligt att kunna presentera en repertoar som inte bara är spännande rent konstnärligt, utan också är komponerad utifrån den vänskapen med västmanlänningarna, säger teaterchef Niklas Hjulström i ett pressmeddelande.

Under hösten återvänder samma konstnärliga team som låg bakom publiksuccén Amadeus till Stora scen, denna gång med det klassiska mästerverket Kameliadamen. Här utlovas praktfulla klänningar och krinoliner i en blandning av himlastormande känslor, imponerande scenografi och skön operasång, i regi av Ronny Danielsson. I huvudrollen ser vi teaterns egen Cicilia Sedvall.

Strax in på det nya året har Det stora vattenkriget premiär på Lilla scen. Bakom står västmanlandsskildraren Sven Olov Karlsson som skrivit en igenkännbar och lågmäld komedi, om vad som händer när grundvattennivån sjunker. Niklas Hjulström regisserar denna charmiga glesbygdskomedi, som även går på turné i Västmanland under senvåren.

– Våren fortsätter med Shakespeares Kung Lear, i regi av Alexander Öberg. Jakob Eklund, som för första gången spelar på teaterns Stora scen, gör huvudrollen som kungen. Även i denna föreställning utgör musiken ett av de viktigaste elementen – idémässigt finns tankar som tangerar någon sorts akustisk, irländsk folkmusikspunk.

Under hösten 2024 spelas också Pimple Pop i regi av Lisa Färnström, och i spännande scenografi av Johanna Mårtensson . Pimple Pop är ett samarbete med Unga Klara, nationell scen för barn och unga. Föreställningen spelas även som skolföreställning. Bland annat är den obligatorisk för Västerås alla åttondeklassare.

– Jag är stolt över att vår satsning på teater för unga syns redan i år, i och med vårt samarbete med Unga Klara, Sveriges nationella scen för barn och unga, säger Niklas Hjulström.

Spelåret bjuder också på onsdagarnas populära Soppteater, Shirley Valentine av Willy Russell som bistroföreställning i regi av Bodil Malmberg, Parkteater i augusti samt samarbeten med MOMDU, Västerås Kulturskola och DraóThea.

I samband med biljettsläppet den 16 maj ger Niklas Hjulström en presentation av det kommande spelåret på Stora scen tillsammans med bland annat skådespelare, regissörer och musiker. Det evenemanget pågår från klockan 17.

Powered by Labrador CMS