Suicidpreventiva dagen i Mikaelikyrkan på söndag.

Suicidpreventiva dagen uppmärksammas i Mikaelikyrkan

Nu på söndag den 10 september infaller den internationella suicidpreventiva dagen. I Västerås lyfts denna dag i Mikaelikyrkan, bland annat med ett besök av riksdagsledamoten Annika Strandhäll.

Publicerad

Det är en dag som lanserats av världshälsoorganisationen WHO för att prata och öka kunskapen om suicid.

Suicide Zero arbetar sedan 2013 för att minska och förebygga antalet självmord i Sverige och den 10 september anordnar organisationens volontärer ljusmanifestationer, föreläsningar och samtal på många platser runt om i Sverige.

För andra året i rad uppmärksammar även Svenska kyrkan Västerås detta. Bland annat med föredrag av Annika Strandhäll, riksdagsledamot och engagerad inom Suicide Zero, i Mikaelikyrkan.

I anslutning till föredraget finns möjlighet att tända ljus till minne av de man saknar och minns.

Under kvällen bjuds det på stämningsfull musik och tilltugg och anhöriga till någon som har gått bort i suicid finns på plats.

– Kyrkan har ett ansvar att utifrån ett diakonalt såväl som ett medmänskligt perspektiv att vara med och lyfta den suicidpreventiva dagen, säger Gunnar Kärrbom, präst i Svenska kyrkan Västerås.

Han berättar att kyrkan erbjuder flera olika sorters samtalsstöd.

– Många känner till ”jourhavande präst” men alla kanske inte vet att såväl diakoner som präster kostnadsfritt erbjuder samtal och stöd till den som behöver det.

Suicidpreventiva dagen i Mikaelikyrkan hålls mellan klockan 18.00 och 20.00.Powered by Labrador CMS