Ulf Kristersson fick veta hur Mälarenergi arbetar.

Statsministern imponerad av ingenjörskraften i Västerås

På onsdagen spenderade Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson hela dagen i Västerås och besökte både Mälarenergi och Northvolt för att lära sig mer om företagens hållbarhetsarbete.
Under besöket på Mälarenergi fick Västerås Tidning en pratstund med statsministern.

Publicerad Senast uppdaterad

Både Northvolt och Mälarenergi fick finbesök på onsdagen när självaste statsministern besökte Västerås. Tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari inledde han dagen på Northvolt.

– Vi började med en rejäl förmiddag på Northvolt där vi fick titta på hela produktionen och hur de arbetar. Det var jättespännande. Jag har läst och hört mycket om det men aldrig sett det på plats. Spännande med ny teknologi men också en teknologi som är en del i hela den stora omställningen. Arbetet de gör är helt avgörande för klimatomställningen, säger Ulf Kristersson till Västerås Tidning.

Efter lunchen väntade ett besök på Mälarenergi för Ulf Kristersson.

– Vi bytte energislag från små batterier till stora batterier, kan man säga. Vi tittade på hela produktionen av kraftvärme, biobränsleförsörjning och avfallsförbränning.

Vad tar du med dig efter din dag i Västerås på Mälarenergi och Northvolt?

– Väldigt mycket, men framförallt två saker. Det ena jag tar med mig är att det pågår väldigt mycket i klimatomställningen som vi kanske inte pratar så ofta om. Men det pågår hela tiden och det är både privatägda företag som ligger i teknikens framkant men också kommunalt ägda företag som jobbar med något så basalt som fjärrvärmeproduktion som arbetar med det dagligen.

– Det andra jag tänker på är att det är så teknikintensivt, tänk om alla vore civilingenjörer. Det finns så mycket att göra på teknikens område och konkurrensen är stenhård, säger Ulf Kristersson till Västerås Tidning.

I helgen publiceras en längre version av artikeln i pappersupplagan av Västerås Tidning, där Kristersson pratar mer om vikten av företagens arbete.

Powered by Labrador CMS