På Stall Klockartorp får besökarna en nära kontakt med djuren.

Stall Klockartorp är djurparken som inte bara vill vara djurpark: ”Vi vill skapa fina möten mellan djur och människor”

I lantlig idyll mellan Västerås och Surahammar finns Stall Klockartorp som vill skapa fina och meningsfulla möten utan att exploatera djuren.

Publicerad

Den lilla gården räknas tekniskt sett som en djurpark då de tar emot mer än sju besök per år. Men det är inte syftet med deras verksamhet.

– Det handlar inte om att tjäna en massa pengar utan om att få till fina möten mellan djur och människor, säger Åsa Staflin, som tillsammans med maken Mats bor på gården och driver verksamheten.

När de drog igång verksamheten under våren 2020 skapades inte bara fina möten mellan djur och människor utan även mellan familjer som inte kunde träffas inomhus på grund av pandemin.

– Det funkade väldigt bra för folk behövde inte känna oro eftersom det är utomhus. Familjer kunde träffas även med de äldre i familjen, som fick se sina barnbarn träffa djuren. Vi hade många fina möten och familjer som återförenades, säger Åsa och fortsätter:

– Det var jättefint att kunna erbjuda det, för det är ju vårt koncept i grunden. Vi ska skapa fina möten mellan djur och människor, men utan att exploatera djuren.

Stall Klockartorp har både höns, alpackor, minigetter, hästar, minigrisar, ankor, åsnor och påfåglar.

Minigrisar har ett nästan hundlikt beteende och kommer gärna fram och nosar på besökare till deras hägn.

– Det har vuxit i den takten vi mäktar med.

Åsa och Mats har tillsammans med sina anställda lagt stort fokus på att skapa starka band till alla djur på gården.

– Här funkar det så att besökarna får träffa djuren i deras hägn, och det är möjligt för att vi har väldigt snälla djur som inte blir stressade när vi går in i hägnen då vi har byggt starka band till dem. Så de blir snarare nyfikna när vi har med oss besökare.

På Stall Klockartorp erbjuder man upplevelser som barnkalas, djurvisning, meet and feed med alpackor samt alpackapromenad. Allt bokas.

– På en djurvisning visar vi alla gårdens djur och sedan får de fika i alpackahagen och stanna hur länge de vill. Det finns en lekpark, tramptraktorer och tipspromenad. Besökarna behöver aldrig känna att de behöver skynda sig iväg för att det kommer en ny grupp besökare och djuren får leva sina liv som vanligt med bara ett besök under dagen.

Stall Klockartorp finns på både på Facebook och Instagram.

Här är några andra ställen i länet som erbjuder närkontakt med djuren

Vallby Friluftsmuseum 

En turistattraktion med en gedigen historia. Djuren som finns på Vallby Friluftsmuseum kallas lantrasdjur och tillhör gamla svenska raser som levt i Sverige i hundratals år och haft en central del i vår historia. Gratis djurvandring varje dag under sommaren. Mer information finns på vallbyfriluftsmuseum.se

Kolmstahöjdens Alpacka 

Drygt en mil utanför Västerås ligger Kolmstahöjden med både alpackor, helsingefår, katter, höns och ankor. Thomaz och Anne som bor på gården tar emot förbokade besök i liten skala och har vana av både barnfamiljer, kompisgäng, kollegor och pensionärer. 4 Mer information finns på kolmstahojden.se

Kungsbyn 

På Kungsbyn får du uppleva djuren på nära håll. Alla djur som går att klappa får man klappa. Du får möta allt från lemurer och kameler till fågelspindlar och retikulerade pytonslangar. En dag på Kungsbyn är en dag du aldrig kommer att glömma! 

Mer information finns på kungsbyn.se

Powered by Labrador CMS