Ingrid Storckenfeldt med hästen Flingan.

Sommarjobbarna ger liv åt Vallby friluftsmuseum under semestertiden

Vallby Friluftsmuseum är en av Västmanlands största turistattraktioner. Här kan vuxna och barn umgås, titta på djur, växter och leka, men även upptäcka och lära sig om kulturhistoria ända från 1600-talet, biologisk mångfald och hållbar utveckling. Västerås tidning tog en sväng runt området och pratade med ett par sommarjobbare och några besökare.

Publicerad Senast uppdaterad

I lanthandeln hittade vi Hafsa Fowzi som är inne på sin sista vecka som sommarjobbare på museet. Hon har fått jobba både i lanthandeln och på bondgården med djuren.

Hafsa Fowzi.

– Det här är en helt ny miljö för mig och det är jättekul att möta alla olika människor från alla möjliga länder. Men bondgården är också kul, där jobbar man mer med barn och besökare än här, där det mest är kassajobb.

Rens Langenholst och dottern Saga.

Vid ett bord vid sidan av Gaggeska gården sitter Rens Langenholst och fikar med sin sju månader gamla dotter Saga.

– Vi kom hit för att gå runt med Saga och titta på djuren. Hon tycker om att titta på dem, men hon fattar inte så mycket ännu. Det är mysigt här och man lär sig en del om historia samtidigt.

Albin med mamma Evelina Öhlander och kompisarna Linnéa och Julia Ehrlin

Ute bland husen på området hittar vi Albin som har en hel del spring i sina 1-åriga ben så mamma Evelina Öhlander är glad åt att ha lite hjälp av Linnéa och Julia Ehrling.

– Det är första gången sedan Albin lärde sig gå som vi är här, så det är lite roligare för honom att springa runt nu. Han har bäat åt fåren och nöffat åt grisarna, skrattar Evelina.

För Linnéa och Julia från Hallstahammar är det första gången på museet.

– Det är jättemysigt och kul att det bara är att gå in och att det inte kostar något.

Karin Jönsson och Rolf Sundell

 På väg för att titta på hästarna i solskenet är Karin Jönsson och Rolf Sundell.

– Vi har kolonilott här tvärs över ån, så vi ser hit hela tiden. På våren ser vi hästarna som går nere vid Svartån, men nu är dom uppflyttade hit. Det är nästan bara vi gamlingar här, det är mest barnfamiljer och turister, skrattar de.

Ingrid Storckenfeldt med hästen Flingan

Vi möter sommarjobbande Ingrid Storckenfeldt som just är på väg att gå en promenad med hästen Flingan.

– Jag är djurskötare på hela området, inte bara åt hästarna och det här är verkligen ett jättemysigt sommarjobb. Jag är utbildad djurvårdare nu, så det här jobbet är perfekt för mig. 

Torget på Vallby friluftsmuseum.

Med utsikt över torget finns en gräsmatta med bord där man både kan sitta och äta sin medhavda matsäck eller köpa sig något gott och slå sig ner.

Det var en hel del människor som hade tagit sig till Vallby Friluftsmuseum denna soliga dag.
Nappträdet. En bit bort från entrén finns ett träd där barnen kan hänga upp sina nappar när det är dags att sluta.
Bondgården. Bondgården med tillhörande byggnader är en typisk västmanländsk bondgård. Till museets bondgård hör fjorton byggnader, kålgård, åkrar, ängar, hagar och skog.

  

Powered by Labrador CMS