Flera av eleverna var uppklädda i traditionella kläder från sina respektive länder.

Skiljeboskolan firade sin mångfald med kulturdag

På Skiljeboskolan i Västerås representeras hela 55 olika länder och det firades med en heldag som bjöd på både spontandans, modevisning, olika matkulturer, och utvecklande samtal.

Publicerad Senast uppdaterad

Kultur- och traditionsdagen firades för första gången i slutet av 2021 och i slutet av april var det dags igen. Därefter är tanken att temadagen ska arrangeras vartannat eller var tredje år under våren så att alla elever får uppleva den minst en gång.

– Vi gör det eftersom vi vill hylla den mångfald vi har här på skolan. Vi har elever från 55 länder och det tycker vi är jättehäftigt, en rikedom för hela skolan, säger Maria Stadsdahl som är socialpedagog på Skiljeboskolan.

För att lyfta alla nationaliteter har man satt upp 55 olika flaggor.

– Och när det börjar nya elever från andra länder fyller vi på med just deras flagga.

Under dagen andades allt från lektioner till mat mångkultur.

Maria Stadsdahl.

– Eleverna har fått tillverka skyltar till alla rum på skolan. Så på en skylt till toaletten står det toalett på flera olika språk. Våra kockar har skrivit upp vilka länder och matkulturer som finns representerade i dagens lunch. Och under lektionerna har vi fokuserat på mångfald, eleverna har fått besvara frågor om sina hemländer och om hur det var att komma till Sverige. Vi har märkt på eleverna att det är uppgifter som väcker många tankar och då måste man vara beredd att fånga upp dem i det här.

Alla elever har även skapat ett gemensamt konstverk, berättar Maria Stadsdahl.

– De har fått måla sitt lands flagga i handen och göra ett handavtryck på papper som vi sedan ska laminera och sätta upp i taket på ljushallen, så det blir 340 händer som kommer att hänga där.

Dagen avslutades med en modevisning där alla som ville fick visa upp traditionella kläder från sitt land och dans.

– Det är väldigt många av eleverna som har gått all in med fina kläder och det blev mycket spontandans redan på morgonen vilket är jättekul.

Elevrådet har varit med och planerat för dagen och förberedde sig för att vara konferencierer under modevisningen.

– Jag tycker att det är kul, det är roligt att det finns så många olika kulturer på skolan och att visa det, säger Boel.

Elevrådsordförande Rasmus var lite nervös inför sin uppgift.

– Hjärtat bultar lite mer än vad det brukar men jag är glad att få vara med och göra det här, säger Rasmus.

Rasmus och Boel från elevrådet.
Spontandans i kön till kiosken.
Powered by Labrador CMS