Sammansvetsade. Erik Blomberg, Lucas Ricatti, Albin Alenius, Jan Eklöf, Julius Magnusson utgör ett sammansvetsat och lovande lag.

Schacksatsningen gav utdelning: Noblaskolans elever vann SM-guld

Under våren har fem elever från Noblaskolan Hagaberg gått från klarhet till klarhet. De har vunnit skollag-SM i schack för mellanstadiet och den stora digitala tävlingen Yes2chess för sjätteklassare.

Publicerad

Succélaget består av Erik Blomberg, Lucas Ricatti, Albin Alenius, Jan Eklöf och Julius Magnusson. Efter att ha vunnit skollag-SM i schack för mellanstadiet ska de nu representera Sverige i ett Nordiskt Mästerskap. Nyligen vann de även 20 000 kronor till Noblaskolan Hagaberg när de vann i den digitala tävlingen Yes2chess för sjätteklassare.

– Utöver det kom båda våra fjärdeklassare topp 10 i i landet i årets upplaga av den stora och populära klasstävlingen Schackfyran. Båda klasserna vann sina respektive kvalomgångar i regionsfinalen, säger Andreas Backman, schacklärare på Noblaskolan Hagaberg.

När och varför började ni satsa på schackundervisning i skolan?

– Vi har använt schack i skolan och på fritids länge. Sedan ett år tillbaka har vi satsat ännu hårdare på schack som ett pedagogiskt verktyg inom bland annat problemlösning, problematisk frånvaro och för olika tävlingar. Det finns tydliga indikatorer i forskning att schack främjar kognitiva delar som självkänsla, strategiskt tänkande och minne men även har sociala effekter som att följa regler och respektera motståndaren, säger Andreas och fortsätter:

–Ett projekt jag jobbar med just nu är att skolans yngsta elever i förskoleklass ska få utmana ett äldreboende. Schack kan användas till så mycket och eleverna tycker att det är jätteroligt.

Hur skulle du beskriva ert skollag, vilka är deras största styrkor?

– Det segrande skollaget består av fem sammansvetsade grabbar som har en djup kunskapsbas. Deras styrka är att de hela tiden är nyfikna på att lära sig mer och bli bättre.

Hur känns det att vinna på så hög nivå?

– Skolans satsning syftar inte till att ta fram elitspelare men självklart är man som tränare både otroligt glad och stolt över att de har tagit vidare intresset till en hög nivå. 

Andreas Backman tror att receptet till lagets framgångar är en blandning av flera saker.

– Nyckeln till framgången är djupa schackkunskaper och ett stort intresse i kombination med engagemang från såväl spelarna själva som skola och familj. 

Powered by Labrador CMS