VM-tvåa. Västeråsaren Sauli Partanen, 61 år, är nybliven VM-silvermedaljör i bodybuilding. Nu slår han ett slag för styrketräning, främst för lite äldre personer.

Sauli, 61, besegrade cancern – nu är han VM-tvåa i bodybuilding: ”Går att komma tillbaka”

Västeråsaren Sauli Partanen, 61 år, är nybliven VM-silvermedaljör i bodybuilding. Nu vill han slå ett slag för styrketräning, speciellt för lite äldre personer.

Publicerad Senast uppdaterad

Han säger att det aldrig är för sent att börja träna.

– Man har gjort studier i USA där 90-åringar som aldrig tränat i hela sitt liv, dubblade sin styrka på 14 dagar. Musklerna kan du alltid öka och då gärna komplettera med något annat som att gå eller springa. 

Men om det är svårt att komma igång och man är lite orolig för att gå till ett gym?

– Kom och ge det en chans, i början finns det alltid någon som visar hur det går till. Det är inte bara träningen som är bra, det är även den sociala biten. Man kan träna en timme och sen kan man även prata bort en timme med människor man lär känna. Då mår man bra både i knopp och kropp.

Själv höll den nyblivne VM-medaljören upp från tävlandet i 13 år.

– Jag hade en tuff period med sjukdom, bland annat cancer, men efter att jag tillfrisknat så tog jag tag i träningen igen.

Träningen gick så pass bra att han beslutade sig för att ställa upp på SM. Där fanns inte Saulis klass, +60 år, med så han fick ställa upp i +50, mot upp till elva år yngre tävlanden. Trots det så tog han hem en andraplats.

– Jag ställde även upp i seniorklassen, där de andra var ännu yngre och blev trea.

Sauli Partanen på VM-pallen som tvåa (till vänster).

De fina resultaten gjorde att han kvalificerade sig för att ställa upp i VM i Spanien.

– Jag blev övertalad att ställa upp av mina träningskollegor. Bland andra bodybuilding-legendaren och västeråsaren Uffe Larsson, som har varit en av Sveriges bästa kroppsbyggare, och Jani Kääriä från förbundet.

Och det ångrar han inte.

– Snarare fick jag blodad tand, skrattar han. Jag visste att jag kunde hävda mig, men att jag stod mig så bra som jag gjorde … det är svårt att föreställa sig. 

Trots att Sauli både drabbats av cancer, diskbråck och karpaltunneloperationer har han aldrig gett upp.

– Det går att komma tillbaka även om man råkar ut för tuffare grejer, man behöver ju inte komma till VM, det räcker att man kommer till gymmet, skrattar VM-tvåan Sauli Partanen.

Powered by Labrador CMS