Samlingspunkt för fri sommarlek i city

Västerås stadsbibliotek och Here4U bjuder in till avgiftsfria sommarlovsaktiviteter i grönskan utanför biblioteket under hela veckan.

Publicerad

Sommaren är äntligen här och på gräsytan utanför Västerås stadsbibliotek har Here4U arrangerat en mängd olika aktiviteter som pågår mellan klockan 10.30-15.30 måndag till fredag denna vecka.

– Eftersom vi är en ideell förening hade vi möjligheten att söka stöd från Västerås stad för att kunna genomföra avgiftsfria sommarlovsaktiviteter, berättar Therese Ankréus som är samordnare på Here4U.

Ungdomsvolontärer från Here4U håller i aktiviteter som ansiktsmålning, rättvisefotboll, jonglering, frisbeegolf, tipspromenad, pyssel och tillverkning av egna armband.

– Redan förra året inledde vi samtal med stadsbiblioteket om att kunna jobba tillsammans med det här och det är verkligen lyckat, säger Therese.

Västerås stadsbibliotek har också flyttat ut på gräsytan utanför med något de kallar för Sommarbibblan.

– Sommarbibblan kommer vi ha alla dagar när det är fint väder. Eftersom vi är ett bibliotek vill vi få in just läsning i våra aktiviteter, så vi har till exempel balansläsning när man ska balansera på en stång och läsa samtidigt, eller högläsning när man sitter och läser på en högre nivå än man kanske gör vanligtvis, säger Fredrik Pärn Eklöv, koordinator på biblioteket.

På måndagen besökte Lokala Hjälpen evenemanget och bidrog med extra pärlor och på onsdagen har Västerås Gatuartister premiär för sin sommarturné.

– Vi bjuder på pizza till lunch och så får man med sig en t-shirt hem. Det är ett väldigt fint samarbete och ett bra alternativ för barn som har sommarlov. Det känns otroligt meningsfullt och viktigt, säger Therese.

Fredrik instämmer och lyfter ungdomarna som håller i de olika aktiviteterna.

– Det som är så viktigt är att det är ungdomar som driver det här.

Just att det är kostnadsfritt skapar en fin stämning i parken, tror Evelina Magnusson som arbetar med projektet Be a voice not an echo.

– Vi har skapat en så rolig samlingspunkt. Igår var det en mamma som sa att det känns så skönt att det inte är nån prestige som de kanske är vana vid, och det känns jättefint tycker jag, säger Evelina.

Powered by Labrador CMS