Synpunkter. Synpunkterna har landat i att det viktigt att behålla utsiktspunkter vid Lögarängen. Foto: Foto: Arkiv och Västerås stad

Så kan Lögarängen utvecklas i framtiden

Hur ska Lögarängsområdet se ut i framtiden? Ja, det är frågan som varit ute på invånardialog. Nu har åsikterna landat i ett utvecklingsprogram som är på remiss bland stadens nämnder.

  • Publicerad 17:30, 8 jun 2019

Tanken är att det ska användas som ett planeringsunderslag när vi fortsätter att utveckla området.

Lögarängen är en av Västerås viktigaste platser.

Området har en lång historia med vattennära aktiviteter. Redan på 1800-talet fanns en småbåtshamn i den östliga delen.

När Västerås stad drog igång invånardialog om områdets utformning i framtiden så kom många idéer och åsikter in från allmänheten.

Dialogen inleddes i slutet av 2018 och avslutades i början av 2018 med två frågor, vad vill du kunna göra på Lögarängen i framtiden och hur kan området bli mer attraktivt för dig?

Över 600 personer deltog i invånardialogen och lämnade hela 1 700 synpunkter.

Nu har alla åsikter samlats in till ett utvecklingsprogram för området. Själva programmet kommer vara ett underlag för förvaltningarna inom Västerås stad när de arbetar med fortsatt planering för området.

Viktigast för invånarna var att ha vattenkontakt, strand och vattenaktiviteter.

Önskemålen handlade bland annat om fler bryggor och en stor badpir. Strandpromenaden skulle kunna utökas med fler sittplatser och utsiktsplatser. Stranden vill många ha större och även aktiviteter vid vattnet som hopptorn och vattenrutschkana. Det har också kommit in önskemål om möjlighet till bastu och vinterbad.

När det är badsäsong önskar många tillgång till utedusch, drickvattenfontän och omklädningshytter med värdeförvaring.

Strax efter kom önskemålen om sportutövning som volleyboll och fotboll, utegym, hinderbana och på vintertid en isbana.

Den intilliggande skateparken har visat sig vara mycket uppskattad.

Hundbad efterfrågas i området och även möjlighet att hyra trampbåtar eller båtar för att kunna ta sig ut på Mälaren.

Under säsong vill många ha mer utbud av caféer och restauranger vid Lögarängen samt tillgång till kiosker och bättre möjlighet att köpa luncher.

En annan viktig fråga från invånarna var att det skulle vara lättare att ta sig till och från Lögarängen med kollektivtrafik. Synpunkterna berör bland annat linjesträckningar och hållplatser. Det kom också in synpunkter på att båttrafiken, bland annat Elbafärjan skulle ha en hållplats i området.

Utebion är populär och togs upp av många som gott exempel på evenemang på Lögarängen. Just evenemang och en fast scen är det flera som efterfrågar i framtiden.

Vad kan man vänta sig av programmet i framtiden?

– Tanken är att det ska användas som ett planeringsunderslag när vi fortsätter att utveckla området. Det är inte helt bestämt vad som ska hända, men det ska vara som en tidig inriktning för området, säger Johannes Cattani, landskapsarkitekt på tekniska kontoret.

Ni fick mycket mycket förslag i dialogen, hur mycket har ni lyft fram?

– Vi har sammanvägt svaren och delat in dem i olika kategorier. Utifrån det har vi tagit med de synpunkter som kommit in, säger Johannes Cattani.

Andra nämnder har fått programmet i remissrundan som och och även föreningslivet är med och får tycka till - utöver stadens politiker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING