Firar stort. Rudbeckianska gymnasiet, Sveriges första gymnasium, firar 400 år i år.

Rudbeckianska firar 400 år med en egen bakelse

I maj firar man att Rudbeckianska gymnasiet, Sveriges första gymnasium, fyller 400 år. Jubileet firas med fest och kunglig närvaro och innan dess kommer även en ny bakelse – Rudbeckiusbakelsen – som skall serveras till invigningsgäster och västeråsare att utses.

Publicerad

Finalen sker den 30 januari på Tranellska gymnasiet och alla sex finalister är elever och studerande på Tranellskas bageri- och konditoriutbildning.

Kriterierna har varit att ta fram en jubileumsbakelse för att fira Rudbeckianska gymnasiet där eleverna har tagit fram ett recept på bakelse där de själva har fått välja råvaror och val av metoder.

I finalen får finalisterna baka upp tolv bakelser från sitt recept som bedöms av en jury. Juryn kommer under ledning av den kulinariskt certifierade A-domaren Marcus Hallgren från Svenska kockars förening, även rektor på Tranellska, titta på presentation, utformning, tillämpningsområde, ätupplevelse, textur, smak och urval av tillagningsmetoder och tekniker, samt val av råvaror. Hedersdomare är Svenska kocklandslagets konditor och nyblivna silvermedaljör i Culinary World cup - Malin Lönneberg.

Powered by Labrador CMS