Risk för stort strömavbrott i Västerås

Det fanns under fredagskvällen risk för ett totalt och långvarigt strömavbrott i Västerås tätort. Detta berodde på en trasig brytare. När den skulle bytas ut av Vattenfall fanns risk för strömavbrott i hela Västerås.

  • Publicerad 19:56, 5 okt 2018

Så här skrev Västerås stad på sin hemsida:

Bytet sker klockan 19.00 och förväntas pågå i en timme. Västerås stad har förberett alla berörda verksamheter.

"Lagningen av brytaren har gått bra"

̶ Vi har för närvarande många pågående ombyggnationer i elnätet vilket begränsar möjligheterna till att göra omkopplingar för att leda om strömmen, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig på Vattenfall Eldistribution.

Västerås stad har gått ut med den här informationen på sin Facebooksida:

Du kan bidra till att minska risken för avbrott genom förbruka så lite el som möjligt fram till cirka 21.00. Släck onödiga lampor, vänta med att köra till exempel tvättmaskin, undvik att ha spis/ugn igång och liknande.

Du kan också göra det här:

► Leta fram batteridriven radio och se till att den har batterier:

► Lyssna på P4 Västmanland.

► Följ oss på Facebook där vi uppdaterar kontinuerligt (så länge vi har ström).

► Leta fram värmeljus/ficklampa.

► Ställ fram grillen eller stormköket.

► Om du bor i ett flerfamiljshus så kan ni har ett eldrivet passersystem, som gör det svårt att passera in.

► Undvik att åka hiss mellan 19.30-21.00.


 

Vattenfalls pressmeddelande:

"Förhöjd risk för strömavbrott i Västerås ikväll"

Med anledning av ett tekniskt fel i Vattenfalls elnätstation i Rallsta väster om Västerås föreligger en förhöjd risk för elavbrott under fredagskvällen för Mälarenergis kunder i stora delar av Västerås.

Västerås strömförsörjning har för närvarande en stabil drift men befinner sig trots det i ett känsligt driftläge med en förhöjd risk för elavbrott i och omkring Västerås.

Vid kopplingar i Vattenfalls elnät har en frånskiljare gått sönder i en transformatorstation vilket, i kombination med andra tekniska begränsningar, riskerar ge upphov till överbelastning i elnätet.

̶ Vi har för närvarande många pågående ombyggnationer i elnätet vilket begränsar möjligheterna till att göra omkopplingar för att leda om strömmen, säger Mikael Björnér, kommunikationsansvarig, Vattenfall Eldistribution.

Teknisk utrustning är snart på plats i transformatorstationen där tekniker står redo att påbörja reparationsarbetet. För att undvika risk för elavbrott kommer arbetet att utföras medan elnätet är spänningsatt.

För att ytterligare undvika risken för elavbrott vill vi uppmana både hushåll och företag att, om det är möjligt, sänka sin elanvändning från kl 19.30 till 21.00 då vi beräknar att arbetet ska vara klart. Detta genom att exempelvis undvika att köra diskmaskin, tvättmaskin och ugn/spis.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING