Regnbågsparad. Prideparaden brukar locka hundratals västeråsare varje år. Foto: Helena Andersson

Prideparad vill stärka rätten till att vara sig själv

Torsdagen den 27 juni klockan 12.00, samtidigt med Västerås cityfestival, invigs Västerås pridefestival 2019. Arrangörerna, den ideella föreningen Västerås pride, vill verka för ett öppet och tryggt Västerås där alla kan känna sig välkomna, även de som inte hör till inom de begränsande normer som finns i samhället. Västerås prides fokus ligger på sexualitet, kön, könsidentitet och könsuttryck.

  • Publicerad 21:02, 23 jun 2019

Pridegeneral och Västerås prides ordförande Jenny Rossgård säger att en pridefestival behövs då det fortfarande, 2019, är många som blir hotade, hatade, misshandlade och skrämda, som inte vågar vara sig själva eller leva det liv de vill - för den de är eller för vem de älskar.

– Så länge det finns personer som tycker att det är mer ok att hata än att älska så måste vi fortsätta kämpa emot det, säger hon.

I år kommer Pridefestivalens festivalområde, Regnbågstorget, att ligga i Vasaparken, gångvägen från Vasagatan mot tågstationen, genomgång via gångportalen genom Stadshuset.

Västerås pride som arbetar för allas lika rättigheter, vill med Pridefestivalen skapa ett tryggt forum där hbtq-frågor hamnar i fokus.

Workshops, diktläsning, musik och uppträdanden, föreläsningar, träffa politiska partier och föreningar, drop-in vigsel, transträff och prova- på yoga, allt det och mycket mer kan man ta del av under de tre festivaldagarna.

– Det är väldigt stor variation i programmet och tanken är att det ska finnas något för alla. Jag tycker att man ska läsa programmet på vår hemsida och välja det som låter intressant för en själv. Men det är klart, paraden är alltid den mest populära punkten och den tycker jag är viktig, säger Jenny Rossgård.

Och så klart blir det prideparad genom stan. Klockan 12.30 lördagen den 29 juni är det samling vid korsningen Kungsgatan/Slottsgatan, 13.30 startar paraden för att avslutas med uppträdande på Mimerscenen på Fiskartorget.

För mer information och program se: vasteraspride.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING