Lugnt innan öppning. Johan Sjöqvist visar lokalen som har kapacitet för flera stora sällskap.
Lugnt innan öppning. Johan Sjöqvist visar lokalen som har kapacitet för flera stora sällskap.

Populära pizzan tillbaka efter pausen: ”Sitter i väggarna här”

Under pandemin tvingades Piazza Di Spagna ta bort den traditionella pizzan från menyn, men under hösten återinfördes den.

Publicerad

Restaurangen beskrivs som Västerås äldsta kvarterskrog och drivs idag av Johan Sjöqvist, Oscar Ljungqvist, Patrik Sahlin och Jonnie Rangse, som även driver Kajplats 9 och festvåningen Piccolo.

– Vi tog över det här stället för cirka fem år sedan och historiskt sett har det alltid serverats pizza i den här lokalen. Många har även trott att vi heter Pizza Di Spagna och inte Piazza Di Spagna, så det har varit väldigt starkt rotat, säger Johan Sjöqvist.

– Sen kom pandemin och en effekt av det var att vi var tvungna att krympa både meny och personalstyrka för att anpassa oss efter rådande regler och situation, så då fattade vi det tråkiga beslutet att ta bort pizzan från menyn och tänkte att vi snart tar tillbaka den.

Pandemin kom och gick och sedan drygt fem veckor tillbaka är pizzan åter på menyn.

Di Spagnas populära pizzor är tillbaka på menyn.
Di Spagnas populära pizzor är tillbaka på menyn.

– Vi kände att pizzan sitter i väggarna här. Det är i Di Spagnas DNA att det ska finnas pizza på menyn så vi började planera efter semestern och nu har vi serverat dem i cirka fem veckor.

Restaurangen gör pizza i Napolitansk stil.

– Vi har ingen vedugn så vi kallar det så. Men om efterfrågan är tillräckligt hög kanske vi investerar i en.

Vad är knepet för att få till en riktigt god pizza?

– Degen, den är helt avgörande, den lever sitt eget liv. Det är långa jäsningstider vilket gör att du bryter ner stärkelseprotein och då blir degen väldigt lättsmält. Italienarna brukar säga att det ska landa som bomull i magen.

– Vi importerar ett speciellt mjöl och jäst från Italien som tillagas på ett speciellt sätt i en speciell degmaskin. Och även påläggen är speciellt utvalda med råvaror från Italien.

Di Spagnas pizzor tillagas på höga temperaturer.

– Våra pizzor bakas på extremt höga temperaturer, 460 grader. Och vi gör det på speciella stenar som bara finns i Neapel.

Återkomsten har varit uppskattad av Di Spagnas gäster.

– Det har varit väldigt uppskattat, vi är ett ställe med många stora sällskap och åren vi inte har haft pizza på menyn har vi känt att det saknats.

Powered by Labrador CMS