Erik Jonuks (i svart) pratar med en av odlarna.

Planen: Västeråsbutiken ska bli självförsörjande på gurka

Food tech-företaget Agtira AB och Ica Maxi Hälla i Västerås, har tecknat en avsiktsförklaring. Målet är att butiken, som är Icas tredje största butik, ska bli självförsörjande på – gurka.

Publicerad

Avsiktsförklaringen som tecknats omfattar en produktionsanläggning i Västerås enligt affärsmodellen Farming-as-a-Service (FaaS), där Agtira bygger och driftar anläggningen under en längre tidsperiod. För att projektering och etablering ska bli verklighet, behöver båda parter först komma överens om ett mer detaljerat kommersiellt avtal, skriver Agtira i ett pressmeddelande.

Etableringen är viktig för Agtira då företaget gärna vill stärka sitt varumärke i Mälardalsregionen. Sedan tidigare har Agtira anläggningar i Härnösand, Östersund, Skellefteå och Sundsvall. 

– Vi är glada för förtroendet, att få axla denna uppgift i Sveriges mesta gurkstad är ett stort ansvar. Agtiras affärsidé ligger helt rätt i tiden och jag ska erkänna att jag blir extra stolt när Agtira får chansen att bidra med högkvalitativa, konkurrenskraftiga och supergoda grönsaker i min hemstad Västerås, säger Erik Jonuks, vd på Agtira.

Planen är att ICA Maxi Hälla ska bli självförsörjande på gurka. Det innebär att Agtira bygger en anläggning i närheten av butiken som är avsedd att tillfredsställa dess årliga behov av gurka.

– Det blir fantastiskt att kunna erbjuda våra kunder den härodlade Hällagurkan, säger ICA-handlare Anna Holmgren. Jag är helt övertygad om att Västeråsborna kommer att uppskatta nyskördade gurkor, varje dag, året om. 

Powered by Labrador CMS