Thomas Norell på Norells trädgårdscenter varnar för övervattning. Här en växt med friska vita rötter. Foto: Helena Andersson

”Övervattna inte dina växter”

Ett av de största felen som görs när det gäller trädgårdsväxter är att man vattnar ihjäl växterna. De blir gula och rötterna ruttnar. Det menar Thomas Norell, ägare av Norells trädgårdscenter.

  • Publicerad 11:58, 23 jul 2019

Men börjar de däremot svartna så är de, eller börjar de, ruttna och mår inte alls bra.

– Om man till exempel tittar på en tuja så är det till 99 procent så att man håller på och vattnar ihjäl dem om de gulnar, säger Thomas Norell.

En svårighet är att likheten mellan för mycket vatten och för lite, är att det i början ser exakt lika dant ut.

– Så stoppa ned fingrarna och känn efter. Är det riktigt blött eller står det vatten i gropen, då måste man låta växten torka tre till fem dagar.

Thomas Norell berättar att när det till exempel gäller barrotsväxter, som häckplantor, är det lätt att se att knoppen börjar komma, det blir sen varmt och då vräker man på vatten, vilket har till följd att växten inte orkar fortsätta knoppas.

– Knoppen går tillbaka och sen när man slutar vattna så orkar den igen.

Det bästa man kan göra är att vattna rikligt och sen hålla upp i tre till fem dagar och sen vattnar man igen.

Vad är då rikligt?

– Om man har en häck på 30 meter så vattnar man den manuellt med slang i en halvtimme. Det man gör är att vattna i små ringar runt växten. Och det räcker alltså generellt att vattna två gånger i veckan, eller tre om det är väldigt, väldigt varmt.

Det är också lättare att övervattna på vissa ställen i Västeråstrakten som Barkarö och Skälby.

– De och några andra ställen har extremt tät lera och då måste man gräva sitt dike, men sen plantera växten lite högre än befintlig mark så att vattnet rinner av och det kommer syre till själva växten.

– Många kommer in till oss med sommarblommor som vissnat. Då tittar vi på rötterna, är de vita och fina så är det något annat. Men börjar de däremot svartna så är de, eller börjar de, ruttna och mår inte alls bra. Det här beror också på att man har vattnat alldeles för mycket.

– Är så fallet, vattna då inget på en hel vecka och sen när du vattnar igen så gödsla – då får du upp grönskan igen.

Så Norells tips om man är osäker är att alltid känna efter i jorden.

– Om man inte vill smutsa ned fingrarna så finns det vattenkännare som visar fukthalten.

För att ytterligare komplicera saken så säger Thomas Norell att det är svårt att veta exakt vad som är felet om man inte kan titta på rötterna, det kan antingen vara för mycket vatten, eller för lite näring.

– Många glömmer att även växterna behöver mat.

Under en regnig sommar är ännu ett tips att ta in krukor, eller ställa dem under tak, om det blir långvarigt regn, för många växter regnar också sönder.

– Har man möjlighet att sätta ett parasoll över eller ställa under tak, gör det och ställ ut växterna igen när solen kommer.

Och som vanligt, lyssna på goda råd och välj en bra jord.

Friska rötter i kontrast till övervattnade ruttnande rötter. Foto: Helena Andersson

Titta på dina blommors rötter om de inte mår bra, kanske har du övervattnat dem och rötterna har ruttnat. Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING