Thomas Norell på Norells trädgårdscenter varnar för övervattning. Här en växt med friska vita rötter. Foto: Helena Andersson

”Övervattna inte dina växter”

Ett av de största felen som görs när det gäller trädgårdsväxter är att man vattnar ihjäl växterna. De blir gula och rötterna ruttnar. Det menar Thomas Norell, ägare av Norells trädgårdscenter.

Publicerad

Men börjar de däremot svartna så är de, eller börjar de, ruttna och mår inte alls bra.

– Om man till exempel tittar på en tuja så är det till 99 procent så att man håller på och vattnar ihjäl dem om de gulnar, säger Thomas Norell.

En svårighet är att likheten mellan för mycket vatten och för lite, är att det i början ser exakt lika dant ut.

– Så stoppa ned fingrarna och känn efter. Är det riktigt blött eller står det vatten i gropen, då måste man låta växten torka tre till fem dagar.

Thomas Norell berättar att när det till exempel gäller barrotsväxter, som häckplantor, är det lätt att se att knoppen börjar komma, det blir sen varmt och då vräker man på vatten, vilket har till följd att växten inte orkar fortsätta knoppas.

– Knoppen går tillbaka och sen när man slutar vattna så orkar den igen.

Det bästa man kan göra är att vattna rikligt och sen hålla upp i tre till fem dagar och sen vattnar man igen.

Vad är då rikligt?

– Om man har en häck på 30 meter så vattnar man den manuellt med slang i en halvtimme. Det man gör är att vattna i små ringar runt växten. Och det räcker alltså generellt att vattna två gånger i veckan, eller tre om det är väldigt, väldigt varmt.

Det är också lättare att övervattna på vissa ställen i Västeråstrakten som Barkarö och Skälby.

– De och några andra ställen har extremt tät lera och då måste man gräva sitt dike, men sen plantera växten lite högre än befintlig mark så att vattnet rinner av och det kommer syre till själva växten.

– Många kommer in till oss med sommarblommor som vissnat. Då tittar vi på rötterna, är de vita och fina så är det något annat. Men börjar de däremot svartna så är de, eller börjar de, ruttna och mår inte alls bra. Det här beror också på att man har vattnat alldeles för mycket.

– Är så fallet, vattna då inget på en hel vecka och sen när du vattnar igen så gödsla – då får du upp grönskan igen.

Så Norells tips om man är osäker är att alltid känna efter i jorden.

– Om man inte vill smutsa ned fingrarna så finns det vattenkännare som visar fukthalten.

För att ytterligare komplicera saken så säger Thomas Norell att det är svårt att veta exakt vad som är felet om man inte kan titta på rötterna, det kan antingen vara för mycket vatten, eller för lite näring.

– Många glömmer att även växterna behöver mat.

Under en regnig sommar är ännu ett tips att ta in krukor, eller ställa dem under tak, om det blir långvarigt regn, för många växter regnar också sönder.

– Har man möjlighet att sätta ett parasoll över eller ställa under tak, gör det och ställ ut växterna igen när solen kommer.

Och som vanligt, lyssna på goda råd och välj en bra jord.

Friska rötter i kontrast till övervattnade ruttnande rötter. Foto: Helena Andersson
Titta på dina blommors rötter om de inte mår bra, kanske har du övervattnat dem och rötterna har ruttnat. Foto: Helena Andersson
Powered by Labrador CMS