Unga har svårt att hitta bostad i Västerås.

Ny rapport: Allvarlig brist på bostäder för unga i Västerås

En ny rapport från Riksbyggen visar att Västerås är en av landets 61 kommuner där det råder allvarlig ungdomsbostadsbrist.

Publicerad Senast uppdaterad

I Västerås kan inte 51 procent av ensamboende som är mellan 20-30 år gamla köpa en etta i sin egen hemkommun, det visar en ny rapport från Riksbyggen. Västerås är en av 61 kommuner där det råder allvarlig ungdomsbostadsbrist, enligt rapporten.

– Kontantinsatsen är det största hindret när en ung vuxen ska köpa en bostad. Idag finns inga särskilda lånemöjligheter för unga, trots att många aktörer under lång tid har efterfrågat det, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Riksbyggen har tagit fram ett förslag om ett startlån, även kallat Ungbolån, för att fler unga vuxna ska kunna äga sitt boende.

– Från politiskt håll finns flera som vill se ett startlån, vilket är glädjande. Under 2022 har ett statligt utredningsförslag om startlån för förstagångsköpare presenterats och remitterats. Det ligger nu på regeringens bord och bör i någon form realiseras omgående, säger Johanna Bjurskog.

Powered by Labrador CMS