Hannah ”Harvig” Harvigsson på O´Learys där nya satsningen ”Female Front” startar den 7 mars.

Ny konsertserie – med kvinnor i fokus

Under fyra konsertkvällar i mars månad kommer Female Front arrangeras på O’Learys klubbscen i Västerås. Syftet är att främja en mer jämlik musikscen och att få allmänheten att upptäcka ny musik.

Publicerad

Female Front arrangeras av Sensus Studieförbund Västmanland i samarbete med O’Learys och har stöd från Västmanlandsbildningsförbund och Västerås Stift. Initiativtagare är artisten och låtskrivaren Hannah Harvigsson som flyttade till Västerås för snart två år sedan.

– Jag har bott i stan i drygt ett och ett halvt år och kommer från Malmö från början. Där är jag bortskämd med väldigt mycket kultur och livemusik, framförallt en levande scen. När jag flyttade hit så upplevde jag inte att det var en levande scen på samma sätt, säger Hannah Harvigsson.

De spelar på Female Front

Torsdag 7 mars

Ella Sandberg

Norrtälje Countrybrudar

Torsdag 14 mars

Lovi did this

Clara Alm

Torsdag 21 mars

Agnes Hustler

Chia

Torsdag 28 mars

Felicia Takman

Harvig

Idén om en konsertserie med fokus på kvinnliga artister och låtskrivare väcktes och Hannah jobbade med att utveckla idén för att sedan kontakt Sensus Studieförbund, där hon fick gehör och uppbackning av projektet

– De tyckte att det var ett viktigt projekt och arbetet tog fart.

Var det solklart från början att fokus skulle ligga på kvinnliga musiker?

– Ja, dels för att jag själv är musiker, artist och låtskrivare dels för att vi inte har en jämställd musikscen i Sverige. Då behöver man ställa sig frågan om varför det är så.

Hannah tar upp könsfördelningen på till exempel Cityfestivalen förra året, och att det inte är en unik företeelse.

– Jag tror att fördelningen var ca 80/20 på de större scenerna enligt SVT:s rapportering och förstår inte hur det fortfarande kan vara så. Jag vill egentligen inte vara den som sticker ut hakan men samtidigt kan jag inte bara se på när det händer, det finns så otroligt mycket bra musik där ute. Drömmen är att uppnå en större jämlikhet där könsroller eller könstillhörighet inte blir lika relevant men vi behöver fortfarande göra mycket mer för att komma dit. Vi behöver jobba med våra föreställningar om könsnormer. Därför är det jätteviktigt att göra det här och lyfta lokala, up-coming och svingrymma artister och musiker.

Några artister som är klara för Female Front är bland annat rock-pop americana influerade Ella Sandberg som varit livesupport till Mando Diao och Ludwig Hart, Felicia Takman som är en av de mest lysande svenska popstjärnorna just nu, Agnes Hustler som har beskrivits som ett powerhouse med sin självsäkra pop och västeråsfödda Chia’s soloprojekt som äntligen äntrar scenens ljus i egen regi med träffsäkra texter och melodier som påminner om Ingrid Michaelson och Maria Mena.

Det kommer att vara två artister/band per kväll med olika genre. Varje spelning föregås av ett kortare panelsamtal på scenen.

– Samtalen gör vi för att lyfta artisternas berättelser och för att prata om vad vi behöver göra för att uppnå en mer jämställd musikscen.

Hannah säger att responsen från allmänheten och branschen har varit positiv.

– Helt överväldigande fin respons, framförallt när jag gick ut med intresseanmälan för att spela. Det känns bra att vi gör det här i Västerås och tanken på att vi alla kan vara med och förändra något, även om det är i en liten skala, känns hoppingivande. Jag är också väldigt glad att O’Learys direkt var på att göra det här och gick in för ett samarbete. Det kommer bli superbra.

Västeråsaktuell. Felicia Takman är en av artisterna som medverkar i Female Front.
Powered by Labrador CMS