
Nu har nya ägare checkat in på hotellet i Kopparlunden
Valsaren i Kopparlunden har gjort sitt första ägarbyte. Nu är det systrarna Charlotte Köpsell och Sophie Söderholm som driver det kombinerade hotellet och restaurangen. ”Vi ser otroliga utvecklingsmöjligheter”.
Valsaren Hotell & Kök ligger i det gamla industriområdet som huserades av Metallverket, i hjärtat av Kopparlunden.
Där har det funnits i 23 år nu.
Men sedan i augusti med en stor nyhet – verksamheten har nu för första gången en annan ägare.
– Allt har gått väldigt fort. Det var min sambo som fick nys om att stället var till salu och ringde hem och frågade: ”Ska vi köpa ett hotell?”. ”Ok!”, svarade jag, säger Charlotte Köpsell med ett skratt när Västerås Tidning sitter ner med henne i Valsarens matsal.
Med på tåget ville hon ha systern Sophie Söderholm.
– Det blir första gången tillsammans med syrran. Det känns jättekul.
Vad gjorde att ni hoppade på detta?
– Det kändes som en bra grej. En relativt liten verksamhet, men där vi ser otroliga utvecklingsmöjligheter. Det händer massor med saker i Kopparlunden och jag tror att det kommer att bli ett än mer levande område om några år. Redan nu upplever jag att det är mycket folk här i rörelse – med många fler företag än vad jag trodde.
Rörelse kommer det även att bli i huset. Förnyelsens vindar kommer att blåsa i den gamla fastigheten från svunna industritider.
– Vi ska bland annat bygga om matsalen helt. Sen kommer vi att platsbygga soffor i entrédelen, göra om ett matsalsrum till en konferensdel, renovera det stora familjerummet med pentry och … ja, man vill ju riva i allt, men vi får börja lite smått.
Just nu finns det elva rum i bruk i hotelldelen.
– Det finns åtta rum till som förra ägarna pausade under pandemin och som vi ska tillsätta igen.
Charlotte Köpsell berättar att många av gästerna i veckorna är arbetare.
– Vi har många som bor här måndag–torsdag. Under helgerna är det en liten dipp, det är mer styrt av hur mycket som händer i stan. Men det finns en tendens till lite mer beläggning även på helgerna.
Ett annat ben i verksamheten är restaurangdelen. Dit har en kock precis rekryterats.
– Det känns jättebra. Vi kommer att dra igång med luncher från januari. Just nu har vi frukost och så gör vi sallader till lunch för att kunna erbjuda någonting där.
Cateringen är dock i full gång, både vad gäller frukostpaket till företag och även varmrätter.
– Vi kunde komma igång relativt fort med allt tack vare vårt stora kontaktnät. Sen blir det ringar på vattnet. Det gäller att göra det bra från start.
Många olika ben att stå på med andra ord?
– Ja, det är det som gör det så kul. Det finns verkligen potential, säger Charlotte Köpsell som inte har någon direkt tidigare erfarenhet från branschen.
– Jag har jobbat inom handeln i många år så sälj och service har jag med mig hit. Sen behöver man inte alltid ha gjort saker, man måste få vara ny ibland och komma in med nya ögon. Det viktiga är att ha drivet, och det har vi!