Laddade. Här vid Mimerporten öppnar Västerås nya stora ölställe Ruths Ölhus nästa torsdag. Från vänster: Carl Gustaf Forssbeck, ägare, Dan Eriksson, restaurangchef, Joakim Lindblom, köksmästare och Carl-Henrik Forssbeck, ägare.

Nu är Västerås nya ölsatsning redo att öppna: ”Kul med en ny utmaning”

Nu får västeråsarna till slut sitt efterlängtade ölsjapp. Nästa torsdag tappar Ruths Ölhus upp vid Mimerporten. ”Det ska vara folkligt, familjärt och roligt att vara här”, säger gänget bakom den nya satsningen.

Publicerad Senast uppdaterad

Turerna har varit flera och väntan lång för öltörstande västeråsare.

Förutsättningarna känns väldigt bra – det här ska helt enkelt bli skitkul!

Nu kan Västerås Tidning berätta att den nya, stora satsningen Ruths Ölhus vid Mimerporten har klart med öppningsdatum.

Den 18 maj, på självaste kristhimmelsfärdsdagen, kan alla ölfrälsta västeråare och andra stilla sin nyfikenhet.

Det är bröderna bakom hamburgerkedjan Bores – med tio enheter runt om i Sverige – som driver det nya ölstället.

– Vi vet att västeråsarna har längtat efter sitt ölsjapp. När chansen dök upp med den här lokalen så var det inte mycket att fundera över, förutsättningarna känns väldigt bra. Det här ska helt enkelt bli skitkul!, säger ägarna Carl-Gustaf och Carl-Henrik Forssbeck när Västerås Tidning besöker lokalen en vecka före öppning.

Lokala krogprofilerna Dan Eriksson och Joakim Lindblom.

Med på Ruth-tåget finns också två lokala krogprofiler – Dan Eriksson som restaurangchef och Joakim Lindblom som köksmästare.

– Det känns jättebra. Verkligen kul med en ny utmaning. Och att vi får jobba ihop igen känns ju också roligt, säger de två som började kampera ihop på Pitchers för nästan 20 år sedan och även jobbat tillsammans på Bishops Arms.

– De är ytterst kompetenta båda två, det känns bra att i Dan och Jocke ha två personligheter från stan för att få det här att snurra, säger Forssbecks.

Ruths Ölhus, som är en hyllning till brödernas farmor Ruth, kommer att ha plats för 140 sittande gäster inne och nästan 100 på de två uteserveringarna.

Och på barväggen har det borrats 50 hål för ölkranar, just intill en färskölkyl.

– Jag skulle säga att det är Sverige-unikt med så många kranar och det upplägg vi har, understryker Joakim Lindblom.

Av dessa kommer 6–8 vara lokala.

– Vi har även tagit fram ett eget öl tillsammans med lokala Alliaria Bryggeri.

Inne i lokalen vid Mimerporten där tidigare 2 Rum & Kök huserade samsas historien med nymodigheterna.

Modernt i form av app-beställningar och de senaste uppdateringarna på populära öl och vad som finns att erbjuda via Untappd på digitala skärmar.

Historiskt i form av fotomotiv av Västerås digra bryggerihistoria.

– Västerås hade faktiskt 40 bryggerier på 1800-talet så det finns några bilder att välja på, säger Lindblom.

Menyn kommer att prydas av både lunch- och á la carterätter – med i huvudsak klassisk svensk husmanskost.

– Det här kommer inte att vara ett ställe dit man går och äter en biff för 300 kronor. Vi kommer att erbjuda enkel, vällagad och prisvärd mat och menyn ska vara levande och bytas ofta.

Lika levande ska det vara att besöka Ruths.

– Det ska vara folkligt, familjärt och framför allt roligt att besöka oss. Vi vill att det ska hända mycket. Vi kommer att satsa hårt på eventdelen med olika provsmakningar och tap takeovers, säger Dan Eriksson.

Tanken är att Ruths Ölhus likt Bores ska växa till en kedja.

– Vi är kedjemänniskor, förhoppningsvis öppnar vi vårt andra Ruths redan efter sommaren, säger Carl-Gustaf Forssbeck.

Men startskottet går alltså i det gamla industrikvarteret i Västerås nästa torsdag.

Hela 50 ölkranar finns monterade på väggen bakom baren. Flera lokala kommer alltid att finnas.
Lokala krogprofilerna Dan Eriksson och Joakim Lindblom.
En del av interiören.
Uteserveringen på kortsidan.
Uteserveringen längs kortsidan.
Powered by Labrador CMS